Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Spider in web
Eläimet - Hämähäkit

Miksi hämähäkki pysyttelee verkkonsa keskiosassa?

Jotkin hämähäkit piileskelevät verkkonsa ulkopuolella, toiset taas asettautuvat keskelle verkkoa.

Verkkoja kutovat hämähäkkilajit kuuluvat niihin harvoihin petoeläimiin, jotka virittävät ansoja saadakseen itselleen ravintoa. Erityisesti ristihämähäkkien heimoon kuuluvat lajit kutovat taitavasti symmetrisiä ratasverkkoja.

Pyöreä ratasverkko koostuu kehyslangoista, keskeltä eri suuntiin lähtevistä sädelangoista ja keskustaa kiertävästä pyyntilangasta, jossa on liimapisaroita. Kun ristihämähäkki asettuu verkon keskikohtaan, se havaitsee pienetkin liikahdukset, koska silloin sen kahdeksan raajaa koskettavat verkon sädelankoja.

Näin se ilmeisesti pystyy päättelemään, mihin kohtaan hyönteinen on takertunut. Hämähäkin pitää kiiruhtaa puremaan saalis kuoliaaksi, ettei se onnistu pyristelemään irti verkosta. Hämähäkki saattaa myös odotella verkon laidalla. Sieltä johtaa verkon keskustaan hälytyslanka, jonka värinästä se huomaa saaliin..

Lue myös:

Hämähäkit

Kutova hämähäkki välttää toisten verkot

2 minuuttia
Suomen hämähäkit – varastohämähäkki
Hämähäkit

Tämä on Suomen suurin hämähäkki

10 minuuttia
Hämähäkit

5 hämähäkkiluuloa

7 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota