Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eläimet - Hämähäkit

Kutova hämähäkki välttää toisten verkot

Voiko hämähäkki jäädä kiinni omaan tai toisten tekemään seittiin?

Useimmilla hämähäkkilajeilla on raajoissaan välineet, jotka antavat seitissä liikkumiseen sekä pitoa että luistoa. Esimerkiksi verkkoja kutovien lajien jokaisen raajan päässä on kolme kynsimäistä uloketta. Niissä on sahalaita, joka estää otetta seitistä lipsumasta.

Seittiä hämähäki tuottavat takaruumiinsa kehruunystyillä. Niistä erittyvät ohuet rihmat liittyvät joustavaksi, lujaksi ja usein myös tahmeaksi langaksi, josta saaliseläin ei kiinni tartuttuaan pääse pyristelemään irti. Hämähäkkiä itseään se ei pysäytä, sillä eläimen ihosta ja kynsistä tihkuu öljyä, joka eristää sen seitistä.

Jotkin lajit varmistavat oman turvallisuutensa kutomalla pääverkon ulkopuolelle jäävän erillisen lepoalueen liukkaasta seitistä, vaikka muu verkko olisi tahmeaa. Näin niiden ei tarvitse noudattaa siellä erityistä varovaisuutta.

Lue lisää aiheesta: Maailman suurin hämähäkki

Pyyntiverkkoja kutovat hämähäkkilajit eivät siis takerru helposti oman tai toisen lajin yksilöiden kutomiin verkkoihin. Verkot muistuttavat rakenteeltaan ja kemiallisilta ominaisuuksiltaan toisiaan siinä määrin, että omassa seitissä liikkumista helpottavat keinot, kuten öljyn erittäminen, toimivat myös muualla. Lisäksi on harvinaista, että itse verkolla saalistava hämähäkki edes kävisi kokemassa vieraita verkkoja.

Kaikki hämähäkkilajit eivät kuitenkaan kudo verkkoja. Luonnossa laajasti liikkuville ja juosten saalistaville tai paikoillaan saalista väijyville hämähäkkilajeille voi käydä köpelösti, jos ne törmäävät toisen lajin virittämään ansaan. Koska niillä ei ole liukastusöljyä turvanaan, ne kietoutuvat pyyntiverkkoon yhtä varmasti kuin muutkin niveljalkaiset.

Lue myös:

Suomen hämähäkit – varastohämähäkki
Hämähäkit

Tämä on Suomen suurin hämähäkki

10 minuuttia
Spider in web
Hämähäkit

Miksi hämähäkki pysyttelee verkkonsa keskiosassa?

1 minuuttia
Hämähäkit

KATSO LISTA: Hämähäkit on luotu murhaamaan

9 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota