Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eläimet - Hämähäkit

Hämähäkki voi pudota vahingoittumatta

Katosta pudottamani hämähäkki ei ollut ilmalennostaan moksiskaan. Ihmisen pitäisi selvitä noin 360 metrin pudotuksesta pystyäkseen vastaavaan suoritukseen. Miksi hyönteinen ei vahingoittunut?

Kun eliö tai mikä tahansa kappale putoaa, siihen vaikuttaa ensisijaisesti painovoima. Mitä pidempi pudotus on, sitä suuremmaksi putoamisnopeus kasvaa. Siksi hämähäkin muutaman metrin ja ihmisen satojen metrien putoamista ei voi rinnastaa. Lisäksi ilmanvastuksella on merkitystä. Ilmanvastus, joka vaikuttaa vastakkaiseen suuntaan kuin painovoima, jarruttaa putoamista. Koska hämähäkin pinta on verrattain suuri suhteessa sen painoon, ilmanvastuksen hidastava vaikutus on huomattava. Siksi sen putoamisnopeus jää suhteellisen alhaiseksi. Pienen massansa ansiosta hämähäkki myös törmää lattiaan melko pienellä energiamäärällä, mikä pienentää fyysisten vaurioiden syntymisen riskiä. Hämähäkki on heiveröinen hyönteinen, jolta voi esimerkiksi katketa raaja, jos se osuu lattiaan huonossa asennossa. Hämähäkkieläimillä luonto korjaa tilanteen: menetetyn raajan tilalle kasvaa yleensä uusi.

Lue myös:

Ikääntyminen

Yllättyneet tutkijat: Stressi tosiaankin harmaannuttaa hiukset

3 minuuttia
Ihminen

TIETEEN ARKISTOISTA: Tottelevaisuus teki tappajan

2 minuuttia
Lääketieteellinen tekniikka

Robottimato poistaa veritulpan aivoista

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostisi, niin saat ohjeet salasanan nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota