Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hämähäkit sopeutuvat keinovaloon

Hämähäkit ovat hämärän eläimiä, mutta kaupungeissa ne kutovat verkkojaan muun muassa lyhtypylväisiin. Nyt syy siihen on saatu selville.

Shutterstock

Valaistus on pakottanut hämähäkit muuttamaan käyttäytymistään, kävi ilmi biologi Tomer Czaczken saksalaisessa Regensburgin yliopistossa tekemässä tutkimuksessa.

Hän pääsi jyvälle sopeutumisesta havaittuaan, että hänen kotinsa lähellä lyhtypylväät olivat hämähäkinseitin peitossa.

Asia ihmetytti Czaczkea, koska hän tiesi hämähäkkien normaalisti välttelevän valoa. Hän alkoi tutkia, näkyykö elinympäristön vaikutus Steatoda triangulosa -lajin pallohämähäkkien käyttäytymisessä.

Kaupunkilaishämähäkit pitävät valosta

Czaczke keräsi munakoteloita kaupungista ja maaseudulta ja altisti niistä kuoriutuneet 783 poikasta samalle käsittelylle.

Hämähäkit pantiin pieniin väliseinällisiin laatikoihin, joissa toinen puoli oli valoisa, toinen pimeä.

Hämähäkit pystyivät kuitenkin liikkumaan puolelta toiselle väliseinän pienien aukkojen kautta.

Paljastui, että melkein kaksi kolmasosaa kaupunkilaishämähäkeistä kutoi verkkoa valoisalla puolella, kun taas niiden maalaisserkuista näin toimi ainoastaan kolmasosa.

Lue tästä kaikki Suomessa elävistä hämähäkeistä

Hämähäkit karttavat yleensä valoa, mutta osa niistä on sopeutunut valaistukseen.

© NobbiP

Yöperhoset jäävät ansaan

Czaczken mukaan sopeutumisesta kertova hämähäkkien käyttäytymisen muutos saattaa liittyä siihen, että myös toinen eläinryhmä, yöperhoset, on kehittynyt vastaavasti.

Valo vetää yksilöitä puoleensa keskimäärin vähemmän kaupungissa kuin maalla, millä on todennäköisesti suuri merkitys vallitsevalle saalistussuhteelle.

Kun hämähäkit kutovat pyyntiverkkonsa valaistulle alueelle, ne yöperhoset, jotka kiertelevät lamppuja, voivat jäädä niihin.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota