Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eläimet - Hämähäkit

Hämähäkinseitti kovettuvaa proteiinia

Mitä ainetta hämähäkinseitti on? Miten hämähäkki valmistaa ohutta lankaa verkkoa varten?

Useimmilla hämähäkkien lahkoon kuuluvilla lajeilla on takaruumiissaan erityiset kehruurauhaset, jotka tuottavat juoksevaa proteiinipitoista eritettä. Tämä sitkeä neste kovettuu ilmassa monisäikeiseksi, noin 0,005 millimetrin paksuiseksi rihmaksi, jota kutsutaan yleensä seitiksi. Seitti on monikäyttöistä, sillä hämähäkit mm. suojaavat sillä jälkeläisiään, liikkuvat sen varassa ilmassa ja tekevät siitä pyyntiverkkoja. Koska hämähäkin valmistama rihma on silkkimäistä, kehruurauhasia kutsutaan myös silkkirauhasiksi ja niistä erittyvää ainetta silkkiaineeksi. Eritteen erikoisominaisuudet johtuvat siitä, että se sisältää niin sanottua skleroproteiinia. Skleroproteiinit ovat kudoksia kovettavia proteiineja. Niistä kaikkein tunnetuin lienee keratiini eli sarveisaine, jota esiintyy selkärankaisten ihon orvaskeden sarveistumiksi kutsutuissa kovettumissa, kuten suomuissa, kynsissä ja höyhenissä. Hämähäkki pystyy valmistamaan erityyppisiä seittejä. Rihma voi muuttua ilmassa esimerkiksi liukaspintaiseksi kuivaksi seitiksi tai tahmeapintaiseksi liimanauhaksi, johon mm. kärpäset takertuvat helposti. Tavallisesti eri kehruunystyistä tulevista rihmoista muodostuu yksi seitti. Osa hämähäkeistä valmistaa seiteistä pyyntiverkkoja. Verkot muistuttavat usein pyöreitä pitsiliinoja tai tiheäsilmäisiä verkkokasseja.

Lue lisää aiheesta: Maailman suurin hämähäkki

Lue myös:

Hämähäkit

Kutova hämähäkki välttää toisten verkot

1 minuuttia
Hämähäkit

Hämähäkillä kudontasuunnitelma

1 minuuttia
Hämähäkit

5 hämähäkkiluuloa

7 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota