Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eläimet - Hämähäkit

Hämähäkillä kudontasuunnitelma

Missä järjestyksessä hämähäkki kutoo verkkonsa? Miten paljon aikaa verkon kudontaan kuluu?

Hämähäkin verkko koostuu sekä tahmeista että liukkaista langoista. Verkko noudattaa aina samaa lajille ominaista mallia. Vasta tietokonetekniikka on mahdollistanut verkkojen ominaisuuksien yksityiskohtaisen tutkimisen. Uutta tietoa on saatu hyvinkin paljon. Tutkimuksissa käytetään avuksi tietokoneeseen yhdistettyä videokameraa, jolla tallennetaan hämähäkin puuhia. Digitaalista kuva-aineistoa voidaan käsitellä tietokoneella esimerkiksi niin, että hämähäkin liikesarjat jaetaan osiin. Eri liikkeiden järjestystä ja toistumista kudonnan aikana voidaan seurata, kun niille annetaan tietty tunnusväri. Aluksi hämähäkki tutkailee ympäristöään löytääkseen sopivan paikan verkolle ja kohdat, joihin se saa kiinnitettyä tukevasti verkon (punainen). Sitten hämähäkki kehrää joitakin vahvoja tukilankoja (keltainen), joiden varaan itse verkko rakentuu. Kun tukilangat ovat paikoillaan, hämähäkki kehrää keskustasta laidoille suuntautuvan kierreseitin (valkoinen). Se on tukilankojen tapaan liukaspintainen. Laidalle tultuaan hämähäkki kääntyy ympäri ja alkaa kutoa toista kierreseittiä – tällä kertaa ulkolaidalta kohti keskustaa. Tämä kierreseitti (sininen) on tahmea ja tarkoitettu varsinaiseksi saalistusvälineeksi. Kun hämähäkki kutoo pyyntiseittiä, se syö samalla ensimmäisen, liukaspintaisen kierreseitin. Näin se saa otettua talteen seitin sisältämät ravintoaineet. Hämähäkit ovat ripeitä verkonkutojia, sillä verkko valmistuu yleensä tunnissa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota