Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hämähäkin silmä lähikuvassa
© Shutterstock
Eläimet - Hämähäkit

Hämähäkeiltä sujuu myös yhteistyö

Hämähäkinverkossa näyttää olevan aina vain yksi hämähäkki. Onko hämähäkeissä lainkaan laumaeläimiä?

Lähes 40 000 tunnetusta hämähäkkilajista tiettävästi vain hieman yli 20 lajissa naaraat ja koiraat elävät yhdyskuntina, jotka saattavat koostua tuhansista yksilöistä. Joidenkin Stegodyphus-suvun afrikkalaisten ja aasialaisten lajien yksilöt kutovat yhteistyössä ison verkon, joka voi peittää kokonaisen puun. Yhdyskunnan hämähäkit hoitavat verkkoa yhdessä. Ne myös huolehtivat poikasista yhteistuumin ja jakavat verkkoon takertuneen saaliin keskenään.

Jokin aika sitten Etelä-Amerikasta löydettiin uusi poikkeuksellisen yhteisöllinen hämähäkkilaji: pallohämähäkkeihin kuuluva Theridion nigroannulatum. Se elää Ecuadorissa. Theridion nigroannulatum muodostaa mehiläisten, muurahaisten ja termiittien yhdyskuntia muistuttavia yhteisöjä. Koiraita yhdyskunnassa on kahden kokoisia, mikä saattaa viitata erikoistumiseen eri tehtäviin. Toisinaan hämähäkit pystyvät myös tekemään lajirajat ylittävää yhteistyötä. Tällöinkin kyse on aina toisista hämähäkkilajeista. Pienet hämähäkkilajit saattavat nimittäin hyötyä isompien lajien verkoista. Esimerkiksi Argyrodes-suvun hämähäkit syövät usein pienimmät saaliseläimet suuremman Nephila-suvun yksilöiden verkoista. Siten ne pitävät verkon puhtaana eläimistä, jotka eivät kelpaa isomman lajin ruuaksi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota