© Joel Sartore/National Geographic Photo

5 asiaa, joita et tiennyt lähelläsi viihtyvistä hämähäkeistä

Hämähäkkejä vilisee kaikkialla. Ne ryömivät sohvan takaa ja kipittävät keittiön lattialla juuri silloin, kun vähiten niitä odotat. Mitä tiedät lähipiirissäsi elävistä kahdeksanjalkaisista? Tässä viisi yllättävää faktaa.

torstai 13. syyskuuta 2018 teksti Lars Thomas ja Martin Bernth

1: Kaikki lajit ovat myrkyllisiä 

Kaikki maailman yli 45 000 hämähäkkilajia ovat myrkyllisiä, mutta vain puoli prosenttia lajeista voi aiheuttaa puraisullaan ongelmia ihmiselle. 

2: Hurja seksielämä

© Andreas Eichler/Wikimedia

Monien hämähäkkilajien naaras syö koiraan heti parittelun jälkeen. Esimerkiksi mustaleski on saanut nimensä tämän rajun parittelutavan mukaan. 

Rapuhämähäkkikoiraat turvautuvatkin turvaköyteen, kun ne lähestyvät naarasta. Ennen parittelua koiras sitoo naaraan silkkilangallaan, jotta koiras itse pääsee aktin jälkeen karkuun hengissä.

3: Aivot jaloissa

© Max Pixel

Pohjolassa hämähäkit eivät ole kovin isoja, mutta pienten hämähäkkien aivot ovat lajin kokoon nähden varsin suuret. Joillakin hämähäkkilajeilla on niin kookkaat aivot, että osa aivoista sijaitsee jaloissa.

4: Vaaksiaishämähäkki on hämähäkkikammoisen paras ystävä

© Sinclair Stammers/NaturePL

Vaaksiaishämähäkki on lähtöisin trooppisilta ja subtrooppisilta seuduilta, mutta se on levinnyt Euroopan pohjoisiinkin osiin. Nykyään sitä esiintyy melko yleisesti Suomessakin.

Hämähäkki­kammoisen näkökulmasta vaaksiaishämähäkki ehkä on melko pieni paha, sillä sen ruokavalio koostuu pääasiassa muista hämähäkeistä. Niillä seuduilla, missä esiintyy myrkyllistä mustaleskihämähäkkiä, vaaksiaishämähäkkiä pidetään hyötyeläimenä, sillä se pitää mustalesken kannan kurissa.

5: Pelko suurentaa hämähäkkejä

Israelissa Ben-Gurionin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että araknofobiasta, hämähäkkipelosta, kärsivät henkilöt kokevat hämähäkit suurempina kuin ne todellisuudessa ovat.  

Havainto saattaa auttaa löytämään tehokkaampia hoitomuotoja araknofobiaan. 

Haluatko tietää lisää eläimistä? Jokainen Tieteen Kuvalehden numero vie sinut eläinten ihmeelliseen maailmaan. Pääset seuraamaan eläinten hengenvaarallista parittelua, mielenkiintoista viestintää sekä sitä, miten eri lajit ovat sopeutuneet elinympäristöönsä. Kun tilaat Tieteen Kuvalehden nyt, saat eläimellisen hyvän tarjouksen:

  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä.

  • Käyttöoikeuden lehtien digijulkaisuihin – voit lukea vaikka National Geographicia, Historiaa tai Tee Itseä.

  • Sonitumin Bluetooth-kaiuttimet

Vain 4,90 euroa – säästät 56 euroa!  

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: