4 uutista hämähäkeistä

Hengenvaarallinen myrkky on osoittautunut tehokkaaksi erektion tuottajaksi, ja lisäksi on myös löydetty hämähäkkejä, jotka kykenevät lentämään sähkökentässä.

Edderkoppeøjne helt tæt på
© Shutterstock

1. Hämähäkkikoiras hurmaa optisella harhalla

Riikinkukkohämähäkki esittelee värikästä takaruumistaan
© Jürgen Otto

Riikinkukkohämähäkkikoiras houkuttelee naaraita tanssilla, jossa se esittelee takaruumiinsa kuviota.

Kuvion taika on sen ”supermustissa” täplissä. Ne imevät itseensä 99,5 prosenttia valosta, jolloin ympäröivät värit näyttävät epätavallisen kirkkailta.

Lue tästä kaikki Suomessa elävistä hämähäkeistä

2. Saalis jää heittoverkkoon

Eteläamerikkalaiset Theridiosomatidae-suvun hämähäkit eivät tyydy odottamaan, että saalis lentää niiden verkkoon. Kun saalis lähestyy, hämähäkki irrottaa verkon ja heittäytyy sen kanssa saaliin päälle.

Hypyssä hämähäkin kiihtyvyys voi olla 100 g:tä. Ihminen kestää enintään 6 g:n kiihtyvyyden.

3. Hämähäkin myrkystä potenssilääkettä

© shutterstock

Jotkin hämähäkkilajit ottavat saaliinsa hengiltä myrkyllä, joka pysäyttää sydämen. Oikein käytettynä myrkky voi olla myös hyödyksi.

Synteettistä versiota brasilianvaeltajahämähäkin myrkystä käytetään potenssilääkkeenä. Se helpottaa veren virtausta paisuvaiseen rentouttamalla peniksen kudoksia.

4. Hämähäkki lentää sähkökentällä

© shutterstock

Monet hämähäkkilajit heittäytyvät tuulen vietäväksi ja käyttävät seittiään purjeena.

Kaikki eivät kuitenkaan tarvitse matkantekoon edes tuulta. Tutkijat ovat havainneet että jotkin hämähäkkilajit pystyvät leijumaan ilmassa pitkiä matkoja Maata ympäröivän sähkökentän virtausten vietävänä.