Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hämähäkit

Brasilianvaeltajahämähäkki
© Shutterstock

Ovatko kaikki hämähäkit myrkyllisiä?

Useimmat hämähäkit tuottavat myrkkyä, mutta se on useimmiten ihmiselle vaaratonta. Yli 45 000 hämähäkkilajista vain alle 30 on sellaisia, joilla on ihmishenkiä tunnollaan.

Yksi tunnetuimmista myrkyllisistä hämähäkeistä on mustaleski. Sen hermomyrkky on 15 kertaa niin voimakasta kuin kalkkarokäärmeen myrkky.

Mustanlesken myrkky voi siksi tappaa isohkoja eläimiä, kuten koiria ja kissoja, ja yksittäistapauksissa myös ihminen on voinut kuolla siihen. Näin on tapahtunut kuitenkin äärimmäisen harvoin, eikä vuoden 1983 jälkeen ole rekisteröity yhtään kuolemantapausta.

Mikä on maailman myrkyllisin hämähäkki?

Australialainen Sydneyn ympäristössä elävä Atrax robustus ja brasilianvaeltajahämähäkit jakavat maailman myrkyllisimmän hämähäkin tittelin. Kumpikin hämähäkki käyttää hermomyrkkyä, joka aiheuttaa rytmihäiriöitä ja lamaa hengitystä.

Kaikkiaan 13 ihmistä on kuollut Atrax robustuksen puremaan, kun taas 10 on menehtynyt brasilianvaeltajahämähäkin myrkkyyn.

Tehokkaan vastamyrkyn kehittämisen jälkeen kuolemantapauksia ei ole kuitenkaan sattunut vuosikymmeniin.

Goljatlintuhämähäkki ja saalis
© Shutterstock

Mitä hämähäkit syövät?

Monet hämähäkit syövät hyönteisiä ja muita hämähäkkejä, jotka takertuvat niiden verkkoon.

Jotkin hämähäkit, kuten juoksuhämähäkit, eivät kudo verkkoja. Ne pyydystävät saaliinsa yöllä jalkojensa erikoisilla karvoilla. Karvat rekisteröivät ilman värähtelyjä, minkä ansiosta juoksuhämähäkkien on helpompi paikantaa saaliinsa.

Siinä missä juoksuhämähäkit hyökkäävät saaliinsa kimppuun, esimerkiksi luolahämähäkit pysyttelevät enemmän paikoillaan. Ne väijyvät pienissä koloissa saalista ja iskevät sen kimppuun, kun se on kulkemassa ohi. Yksi tunnetuimmista koloissa viihtyvistä hämähäkeistä on goljatlintuhämähäkki, joka on maailman painavin hämähäkki, sillä sen ruumis painaa jopa 170 grammaa.

Kun hämähäkki on todella isokokoinen, kuten goliatlintuhämähäkki tai Heteropoda maxima -jahtihämähäkki, sen, ruokalistalla voi olla myös lintuja tai pieniä nisäkkäitä, kuten hiiriä.

Hyppyhämähäkki Bagheera kiplingi erottuu lihaa syövistä hämähäkeistä siinä, että se suosii kasviruokavaliota, etenkin akasioita.

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota