Hämähäkit

Mustaleski

Hämähäkit voivat olla avain tulevaisuuden supermateriaaliin

Hämähäkit eivät ole hyönteisiä vaan kuuluvat hämähäkkieläinten luokkaan. Niille ominaisia piirteitä ovat kahdeksan jalkaa, kaksiosainen ruumis ja tuntosarvien puuttuminen. Kaikki hämähäkit voivat tuottaa seittiä, joka hauraasta ulkonäöstään huolimatta on uskomattoman lujaa materiaalia. Tavataan sanoa, että hämähäkin seitti on yhtä lujaa kuin teräs, mutta tämä ei pidä aivan paikkaansa. Hämähäkin seitin vetolujuus on 1 gigapascalia, kun teräksen vetolujuus on 1,6 gigapascalia. Hämähäkin seitti on kuitenkin joustavampaa, ja siksi sitä on tutkittu, jotta siitä voitaisiin tehdä niin luotiliivejä kuin auton puskureitakin. Lue lisää erikoisista niveljalkaisista tältä sivulta.

Ovatko kaikki hämähäkit myrkyllisiä?

Useimmat hämähäkit tuottavat myrkkyä, mutta se on useimmiten ihmiselle vaaratonta. Yli 45 000 hämähäkkilajista vain alle 30 on sellaisia, joilla on ihmishenkiä tunnollaan.

Yksi tunnetuimmista myrkyllisistä hämähäkeistä on mustaleski. Sen hermomyrkky on 15 kertaa niin voimakasta kuin kalkkarokäärmeen myrkky.

Mustanlesken myrkky voi siksi tappaa isohkoja eläimiä, kuten koiria ja kissoja, ja yksittäistapauksissa myös ihminen on voinut kuolla siihen. Näin on tapahtunut kuitenkin äärimmäisen harvoin, eikä vuoden 1983 jälkeen ole rekisteröity yhtään kuolemantapausta.

Mikä on maailman myrkyllisin hämähäkki?

Australialainen Sydneyn ympäristössä elävä Atrax robustus ja brasilianvaeltajahämähäkit jakavat maailman myrkyllisimmän hämähäkin tittelin. Kumpikin hämähäkki käyttää hermomyrkkyä, joka aiheuttaa rytmihäiriöitä ja lamaa hengitystä.

Kaikkiaan 13 ihmistä on kuollut Atrax robustuksen puremaan, kun taas 10 on menehtynyt brasilianvaeltajahämähäkin myrkkyyn.

Tehokkaan vastamyrkyn kehittämisen jälkeen kuolemantapauksia ei ole kuitenkaan sattunut vuosikymmeniin.

Brasilianvaeltajahämähäkki

© Shutterstock

Mitä hämähäkit syövät?

Monet hämähäkit syövät hyönteisiä ja muita hämähäkkejä, jotka takertuvat niiden verkkoon.

Jotkin hämähäkit, kuten juoksuhämähäkit, eivät kudo verkkoja. Ne pyydystävät saaliinsa yöllä jalkojensa erikoisilla karvoilla. Karvat rekisteröivät ilman värähtelyjä, minkä ansiosta juoksuhämähäkkien on helpompi paikantaa saaliinsa.

Siinä missä juoksuhämähäkit hyökkäävät saaliinsa kimppuun, esimerkiksi luolahämähäkit pysyttelevät enemmän paikoillaan. Ne väijyvät pienissä koloissa saalista ja iskevät sen kimppuun, kun se on kulkemassa ohi. Yksi tunnetuimmista koloissa viihtyvistä hämähäkeistä on goljatlintuhämähäkki, joka on maailman painavin hämähäkki, sillä sen ruumis painaa jopa 170 grammaa.

Kun hämähäkki on todella isokokoinen, kuten goliatlintuhämähäkki tai Heteropoda maxima -jahtihämähäkki, sen, ruokalistalla voi olla myös lintuja tai pieniä nisäkkäitä, kuten hiiriä.

Hyppyhämähäkki Bagheera kiplingi erottuu lihaa syövistä hämähäkeistä siinä, että se suosii kasviruokavaliota, etenkin akasioita.

Goljatlintuhämähäkki ja saalis

© Shutterstock
Sivu 1 / 3