Shutterstock
Pige med allergi holder kat

Geenitekniikalla luotiin allergiaa aiheuttamaton kissa

Kissa saa monien silmät kutisemaan ja nenän vuotamaan. Kun kissan perimää muutetaan kahdesta kohdasta, se ei enää aiheuta allergiaa.

Nenä vuotaa, henkeä ahdistaa ja silmät punoittavat.

Kissa aiheuttaa allergiaoireita noin 15 prosentille ihmisistä. Ja osuus on ilmeisesti kasvussa.

Yhdysvaltalaistutkijat ovat saattaneet keksiä ongelmaan ratkaisun

Muuttamalla kissan perimästä kahta geeniä on onnistuttu hävittämään se proteiini, josta allergiset reaktiot johtuvat.

Siten on päästy pitkä harppaus eteenpäin tutkimuksessa, joka tähtää kaikille sopivan karvaisen lemmikin kehittämisessä.

Pienellä tekijällä suuri merkitys

Kissa aiheuttaa ihmiselle yliherkkyysoireita enimmäkseen Fel d 1 -nimisellä proteiinillaan.

Herkistävää valkuaisainetta esiintyy kissan syljessä ja kyynelnesteessä, ja sitä siirtyy turkkiin, kun kissa puhdistaa itseään kielellään ja käpälillään. Turkista herkiste leviää joka puolelle asuntoa, kun kissa pääsee vapaasti liikkumaan ja varistamaan karvojaan ja hilsettään.

Näin kissa allergisoi

Tulevaisuudenvisio: kaikille sopiva karvainen kissa

Hiljattain tehdyssä tutkimuksessa analysoitiin 50 erilaisen kissan perimä ja löydettiin kaksi geeniä, CH1 ja CH2, jotka ohjaavat allergiaa aiheuttavan Fel d 1 -proteiinin tuotantoa.

Lisäksi kartoitettiin kahdeksan erilaisen villikissan perintötekijät. Vertailu paljasti, että kissojen perimässä on suuria eroja.

Tutkijat pitivät mahdollisena, että koti- eli kesykissojen geenejä voidaan muuttaa turvallisesti.

Tehtävään käytettiin CRISPR-perimänmuokkausmenetelmää. Sillä muutettiin niitä kahta geeniä, jotka ohjaavat allergisoivan proteiinin tuotantoa, vaurioittamatta perimää muuten.

Tutkijoiden mukaan kyse oli suuresta edistysaskeleesta tutkimuksessa, jonka tavoitteena on luoda esimerkiksi siedätyshoitoa tai ruokavaliota tehokkaampi keino hoitaa ja ehkäistä yliherkkyyttä.

Kat ligger i sofa

Useimmilla kissoilla on miljoonia karvoja. Kissa-allergian oireita aiheuttavalle proteiinille altistutaan nimenomaan turkin välityksellä.

© Shuttestock