Filmaattista: Mitä tapahtuisi, jos karhu saisi kokaiinia?

Tuoreessa elokuvassa Cocaine Bear karhu terrorisoi sekopäisenä pikkukaupunkia syötyään kokaiinia. Miten karhu oikeasti reagoisi huumeeseen?

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Vuonna 1985 Chattahoocheen kansallispuistosta Yhdysvalloissa löydettiin kuollut karhu, jonka vierellä oli tyhjä reppu. Reppu oli pudonnut puiston yli lentäneestä lentokoneesta.

Myöhemmin ilmeni, että lentokone oli kuljettanut huumeita ja reppu oli ollut täynnä kokaiinia, jota karhu oli syönyt kilokaupalla.

Karhu oli kuollut huumeen yliannostukseen, ja se sai monet pohtimaan, millä mielellä karhu oli viettänyt viime hetkensä. Oliko se riehunut raivopäissään vai oliko se huume saanut sen iloiseen nousuhumalaan?

Tunteiden ilotulitus

Todennäköisesti karhu oli ehtinyt kokea tunteita asteikon päästä päähän: toisaalta mielihyvää ja toisaalta kauhua. Kokaiini vahvistaa aivoissa dopamiinin, serotoniinin ja noradrenaliinin vaikutusta. Ne ovat välittäjäaineita, jotka piristävät ja tuottavat euforian, itsevarmuuden ja innostuneisuuden tunteita.

Karhuparka on siis todennäköisesti ensin ollut onnensa kukkuloilla, mutta loppu on ollut synkkä.

Yliannostus johtaa kokaiinimyrkytykseen, jossa hermosto ylikuormittuu rajusti. Seurauksena on levottomuutta, ärtymystä ja väkivaltaisuutta. Karhu on todennäköisesti riehunut metsässä pupillit laajentuneina ja sydän hakaten.

Kokaiinin yliannostus rasittaa monia elimiä, mutta luultavimmin karhun kohtaloksi koitui sydänkohtaus.

Kokaiini panee sydämen lujille

Kun veressä on kokaiinia, sydän joutuu koville. Sydänlihaksen hapensaanti heikkenee, ja seurauksena voi olla sydänkohtaus.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Sydän tarvitsee lisää happea

Kokaiini kiihdyttää sympaattista hermostoa, joka saa sydämen lyömään entistä tiheämmin ja voimistaa sydänlihaksen supistumista. Sydän kuormittuu, ja sen hapen tarve kasvaa.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Kokaiini estää hapen saantia

Samalla kun sydän hakkaa, kokaiini supistaa verisuonia ja saa verihiutaleet kasaantumaan. Siksi verenkierto heikkenee ja sydämen ja muiden elinten hapensaanti heikkenee.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Sydän ei jaksa enää

Hapen tarpeen ja saannin epäsuhta panee sydänlihaksen koville. Kun sydän ei saa kylliksi happea, se ei pysty pumppaamaan verta kunnolla. Lopulta sydän lakkaa toimimasta.