Shutterstock

Entäpä jos… Antarktikseen vietäisiin jääkarhuja?

Jääkarhu on vaarassa kuolla sukupuuttoon, koska merijää on häviämässä. Voisiko lajin pelastaa siirtämällä jääkarhuja Antarktikseen?

Sitä mukaa kuin jää sulaa arktisilla alueilla, jääkarhu muuttuu yhä uhanalaisemmaksi.

Nykyisin Arktiksessa elää 22 000–31 000 jääkarhua, mutta tutkimuksen mukaan laji voi kuolla sukupuuttoon jo vuoteen 2100 mennessä.

Kun keinoja lajin pelastamiseksi on etsitty epätoivoisesti, on heitetty ilmaan myös idea yksilöiden siirtämisestä maapallon toiselle puolelle Antarktikseen. Se ei kuitenkaan ole kovin kestävä ratkaisu.

Jääkarhu ahmisi pingviinejä

Arktisilla seuduilla jääkarhu on riippuvainen merijäästä, sillä sen ansiosta se pääsee pääasiallisen ravintonsa eli hylkeiden kimppuun. Antarktiksessa olisi sekä merijäätä että hylkeitä, mutta jääkarhut todennäköisesti ryhtyisivätkin saalistamaan aivan jotain muuta.

Pingviinit olisivat jääkarhuille helppo saalis. Nykyisin niillä ei ole maalla luontaisia vihollisia lukuun ottamatta muutamia petolintuja, jotka saattavat viedä munia ja poikasia, eikä niillä ole ollut tarvetta kehittyä erityisen vikkeliksi maalla.

Puolustuskyvyttömien pingviinien runsas tarjonta saisi jääkarhut viihtymään Antarktiksessa ainakin jonkin aikaa. Se kuitenkin tapahtuisi nykyisen ekosysteemin kustannuksella.

Jääkarhut hävittäisivät pingviinit

Antarktiksessa jääkarhut tappaisivat pingviinit viimeiseen lintuun ja tuhoaisivat olemassa olevan ravintoketjun.

© Shutterstock

1. Jääkarhujen noutopöytä

Jos jääkarhuja vietäisiin Antarktikseen, ne luultavasti luopuisivat hyvin pian hyljejahdista merijäällä. Ne saattaisivat siirtyä herkuttelemaan maalla puolustuskyvyttömillä pingviineillä.

© Shutterstock

2. Pingviinien tuho

Pingviinit ovat maalla kömpelöitä ja hitaita, eivätkä pystyisi pakenemaan isoja maapetoja. Jääkarhut harventaisivat kantaa niin, että hyvin pian kaikki pingviinit häviäisivät.

© Shutterstock

3. Muut pedot näkisivät nälkää

Pingviinit ovat tärkeä lenkki meren ravintoketjussa. Ilman pingviinejä pienten kalojen ja mustekalojen kannat kasvaisivat, mutta leopardihylkeiden, miekkavalaiden ja haiden olisi vaikeampi löytää ruokaa.

Kun kaikki pingviinit olisi syöty, jääkarhua uhkaisi ravintopula. Jääkarhujen siirtäminen Antarktikseen olisi siksi lyhytaikainen ratkaisu, joka pitkällä aikavälillä aiheuttaisi isoja ongelmia.

Tästä syystä useimmat asiantuntijat kannattavat jääkarhujen nykyisen elinympäristön suojelua Arktiksessa.