Pitäisikö eläinten saada oikeuksia?

Eläinten oikeudet nostavat tunteet pintaan: jotkut puhuvat lajisyrjinnästä, kun eläimiä pidetään häkeissä, toisten mielestä taas ihmisten pitää huolehtia eläimistä, sillä ne eivät ymmärrä oikeuksien merkitystä. Mitä mieltä sinä olet?

racisme

Tommy-simpanssi istuu häkissään pimeässä varastorakennuksessa New Yorkissa. Juristi Steven Wise on nostanut oikeusjutun Tommyn omistajia vastaan. Hän odottaa tuomioistuimen tunnustavan, että simpanssille kuuluu muun muassa liikkumisvapaus. Jos päätös on toivottu, Tommy pääsee Floridassa sijaitsevaan reservaattiin.

Wise hävisi ensimmäisen käsittelyn, sillä alioikeuden päätöksen mukaan Tommy-simpanssi ei ole henkilö ja siten oikeussubjekti, koska sillä ei voi olla samanlaisia velvoitteita kuin ihmisellä. Se, että oikeus otti kanteen käsiteltäväksi, oli voitto Wiselle, sillä aiemmin samankaltaiset yritykset ajaa eläinten oikeuksia ovat epäonnistuneet.

Eläimet ovat lajisyrjinnän uhreja

Tommyn lisäksi kolmen muun simpanssin oikeuksia peräävä yhdysvaltalainen Nonhuman Rights Project -järjestö puhuu eläimistä ”muina eläiminä kuin ihmisinä” korostaakseen sitä, että ihmislajikin kuuluu eläinkuntaan. Taustalla on ajatus, että itsestään tietoiset eläimet ovat ihmisen ”lajisyrjinnän” uhreja – ja että tulevaisuudessa ihmetellään nykyään vallalla olevaa tapaa suhtautua muihin maapallon asukkaisiin.

Vastapuolella muun muassa professori Richard Cupp on sitä mieltä, että on mieletöntä antaa oikeuksia eläimille, jotka eivät pysty edes ymmärtämään niitä. Hänen mielestään on järkevämpää edistää sitä, että eläinten elinoloja parannetaan.

Eettisyys ja eläinten oikeudet – mitä mieltä olet?

Osallistu äänestykseen ja katso, mitä mieltä muut lukijat ovat.

VASTAA KYLLÄ, jos olet tätä mieltä: Eläimet ovat tuntevia olentoja, joilla on arvo, ja niiden itsemääräämisoikeus pitäisi tunnustaa. Simpanssin ja orangin kaltaisia eläimiä ei saa pitää vankeudessa eläintarhoissa tai yksityiskodeissa, norsujen ei pitäisi joutua esiintymään sirkuksissa, eikä miekkavalaiden paikka ole vesipuistoissa.

Vastaa EI, jos olet tätä mieltä: Eläimiä pitää kohdella hyvin, mutta ne eivät tarvitse oikeuksia. Eläimet eivät tiedä, mitä oikeudet ja velvollisuudet merkitsevät, ja siksi eläimet kuuluvat ihmisten määräysvaltaan. Jos eläimistä tehdään henkilöitä, voi olla, että nykyiset eläinten suojelualueet ja jalostushankkeet joudutaan lopettamaan.