Matthijs Kuijpers/Alamy/All Over
TAPPAVAA MYRKKYÄ

Eläinten myrkky lamauttaa sydämen ja estää verta hyytymästä

Sydämenpysähdys, tukehtuminen ja sisäiset verenvuodot. Kolme maailman myrkyllisimpiin kuuluvista eläimistä voi ottaa sinut hengiltä erittäin tuskallisilla tavoilla.

Kerää kauniita kotiloita – ja hengityksesi lamautuu.
Astu käärmeen päälle – ja verisuoniesi läpi alkaa tihkua verta.
Ui kiinni meduusaan – ja sydämesi pysähtyy.

Muutamat maailman eläimistä ovat erittäin myrkyllisiä ihmiselle. Ohessa kerromme kolmesta tehokkaimpiin tappajiin kuuluvasta pedosta.

1. **Keilakotilo lamauttaa väkevällä koktaililla**

Keilakotiloihin kuuluva karttakotilo Conus geographus on hidas, mutta sen harppuunamainen myrkkypiikki sen sijaan on salamannopea, kun kotilo iskee sen kuonostaan kohti ohi uivaa kalaa.

Kotilon myrkky koostuu lähes sadasta eri hermomyrkkyaineesta, jotka estävät viestien kulun keskushermostosta lihaksiin. Saalis lamautuu hetkessä, ja sen jälkeen kotilo syö sen elävältä, kaikessa rauhassa.

Myrkyllisimmät kaikkiaan noin 500 keilakotilolajista ovat tilastoitujen tietojen mukaan tappaneet noin 30 ihmistä. Useimmiten kuolema on seurannut siitä, kun uimari on astunut kotilon päälle tai pahaa-aavistamaton sukeltaja on yrittänyt ottaa sen kokoelmiinsa. Keilakotilo pystyy pistämään sukeltajan märkäpuvun läpi, ja se on tunnettu aggressiivisuudestaan.

Koska keilakotilon myrkkykoktaili on hyvin monimutkainen seos, tutkijat eivät ole vielä onnistuneet luomaan sille vastamyrkkyä. Pahimmassa tapauksessa myrkky lamauttaa pallean niin, että uhrin on mahdotonta vetää henkeä.

  • Tappava annos (LD50): 0,012 mg/kg

  • Esiintymisalue: Intian valtameren ja Tyynenmeren trooppiset alueet.

2. Aavikkotaipaani saa veren vuotamaan

© Shutterstock

Maailman todennäköisesti myrkyllisin käärme on Australiassa elävä aavikkotaipaani. Se ruiskuttaa uhriinsa muun muassa voimakasta verimyrkkyä.

Myrkky ohentaa verta niin paljon, että se voi tihkua suonien seinämien läpi ja aiheuttaa sisäisiä verenvuotoja. Verta voi myös vuotaa uhrin suusta tai peräaukosta.

Siten veren virtaus elimiin heikkenee ja niiden toiminta häiriintyy.

Yksi aavikkotaipaanin purema sisältää jopa 110 milligrammaa myrkkyä, mikä riittää tappamaan yli 100 ihmistä– tai 250 000 hiirtä.

Aavikkotaipaani saalistaa ainoastaan nisäkkäitä, ja siksi myrkky vaikuttaa voimakkaasti myös ihmisiin. Kuolema voi seurata 30–45 minuutin kuluessa, jos uhri ei saa vastamyrkkyä.

  • Tappava annos (LD50): 0,025 mg/kg
  • Esiintymisalue: Australian sisäosien aavikot

3. Ampiaismeduusa harppunoi saaliinsa

© Auscape/Getty Images

Trooppinen ampiaismeduusa Chironex fleckeri pumppaa uhriinsa tehokasta myrkkyään lonkeroidensa miljoonilla pienillä harppuunamaisilla poltinrakoilla.

Sen noin kolmen metrin pituiset lonkerot ovat melko heiveröisiä, joten myrkyn täytyy tappaa vastaan pyristelevä kala tai äyriäinen mahdollisimman nopeasti.

Ampiaismeduusan myrkky on niin voimakasta ja nopeatehoista, että se voi tappaa aikuisen ihmisen muutamissa minuuteissa. Hermomyrkky lamauttaa viestien kulun keskushermostosta lihaksiin, ja jo pelkkä kipu voi johtaa sokkiin ja hukkumiseen. Itse myrkky voi aiheuttaa sydämenpysähdyksen.

Onneksi ampiaismeduusassa on kuitenkin vain harvoin tarpeeksi myrkkyä ihmisen tappamiseen. Vuosina 1991–2004 vain yksi ihminen 225:stäampiaismeduusan uhrista menetti henkensä Pohjois-Australiassa.

  • Tappava annos (LD50): 0,27 mg/kg

  • Esiintymisalue: Tyynenmeren ja Intian valtameren trooppiset alueet.

Haluatko tietää, mikä on myrkyllisin eläin? Tutustu listaan maailman myrkyllisimmistä eläimistä!