Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Photo by Ghost Presenter on Unsplash
Eläimet

Eläinten kuukautiset

Onko joidenkin eläinlajien naarailla kuukautiset samaan tapaan kuin naisilla?

Menstruaatioksi eli kuukautisvuodoksi kutsutaan lisääntymisikäisillä naisilla säännöllisin väliajoin kohdusta tulevaa verenvuotoa. Jos munasolu ei hedelmöity, se ei kiinnity kohdun limakalvoon vaan poistuu irtautuvan limakalvon mukana kuukautisvuodon aikana. Vuoto alkaa, kun kohdun limakalvon kierteiset verisuonet supistuvat voimakkaasti hormonien vaikutuksesta. Kuukautisia vastaava tapah-tumasarja on harvinainen eläinkunnassa. Säännöllistä kuukautisvuotoa muistuttavaa veren-vuotoa esiintyy varsinaisilla ihmisapinoilla ja ns. itäapinoiden heimoon kuuluvilla apinalajeilla. Syynä on se, että lämpimässä ilmastossa elävien apinalajien naaraat ovat kiimassa ja ovuloivat melko säännöllisin väliajoin. Eräillä muillakin nisäkkäillä, kuten koirilla, hevosilla ja karhuilla, esiintyy verenvuotoa kiiman yhteydessä. Vuoto liittyy naaraan sukupuolielinten hormonaalisiin muutoksiin, jotka ovat välttämättömiä, jotta munasolun hedelmöitys onnistuisi. Koska kiiman laukaisevat tavallisesti päivän pituuden ja lämpötilan muutokset, lauhkeiden ja kylmien seutujen luonnonvaraisilla nisäkkäillä on yleensä vain yksi kiima-aika vuodessa. Siksi on erittäin todennäköistä, että naaras tulee tiineeksi. Kuukautisille ei ole siten mitään tarvetta.

Lue myös:

Eläimet

Onko kaikilla nisäkkäillä kuukautiset?

0 minuuttia
Hai ui syvyyksissä
Hait

Kannibalismi muutti Megalodonin jättihirviöksi

3 minuuttia
Eläimet

Mehiläiset osaavat laskea ja ymmärtävät symboleita

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota