Shutterstock
Koiran ravinto koiranruoka

Bakteerit yhdistettiin tietynlaiseen koiranruokaan

Haluatko olla terve? Mieti sitten, mitä koirasi kuppiin laitat.

Ajatus siitä, että koira syö mahdollisimman luonnollista ruokaa, on sinänsä hyvä. Nyt tutkijat ovat kuitenkin havainneet, että raakaruoka aiheuttaa koirilla kuivaruokaa suuremman riskin saada antibiooteille resistenttejä bakteereja.

Tutkimus tehtiin Britanniassa Bristolin yliopistossa. Kaksiosaiseen tutkimukseen osallistui kaikkiaan 600 aikuista koiraa ja 223 pentua.
Omistajat keräsivät koirilta ulostenäytteitä, jotka tutkittiin, ja tuloksia verrattiin omistajien ilmoittamiin elintapoihin ja elinpaikkaan sekä tietoihin resistenteistä E. coli -bakteereista.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että koirilla, jotka saivat raakaravintoa, oli enemmän antibiooteille resistenttejä E. coli -bakteereja verrattuna koiriin, jotka saivat kuivattua koiranruokaa. Bakteerit voivat myös levitä koirista omistajiin.

Syypää moniin sairauksiin

”E. coli -bakteereja on kaikkien eläinten ja ihmisten suolistossa. Samat bakteerit aiheuttavat kuitenkin myös monia sairauksia, myös vakavia”, selittää tutkimusryhmässä mukana ollut molekulaarisen bakteriologian professori Matthew Avison.

Tutkijat kehottavat raakaruokaa suosivia koiranomistajia olemaan erityisen huolellisia hygienian ja koiran ulosteiden käsittelyssä.

”Eläimillä ja ihmisillä on samoja bakteereja. Koiranomistajien tulee huolehtia hyvästä hygieniasta, ja raakaravinnon välttäminen auttaa asiassa”, toteaa Bristolin eläinlääketieteellisen yliopiston epidemiologian professori Kristen Reyher.

Tutkimuksessa selvisi myös, että ongelma oli erityisen suuri maaseudulla asuvilla koirilla. Kaupunkikoirilla E. coli -riski oli vaihteleva.