Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bakteerikukintoja epäillään norsujen joukkokuolemasta

Viime kesänä Botswanassa eteläisessä Afrikassa kuoli joukoittain norsuja tuntemattomasta syystä. Nyt tutkijat ovat päässeet syyllisen jäljille.

Shutterstock

Kesällä Botswanan savanneilla Afrikan eteläosissa kuoli oudolla tavalla yli 330 norsua.

Syyllistä on etsitty joka suunnalta. Epäiltyjen joukossa ovat olleet milloin salametsästäjät, milloin koronavirus tai 5G-kännykkäverkot.

Norsujen joukkokuolema savannilla

Botswanan viranomaiset pitävät toistaiseksi todennäköisimpänä kuolinsyynä syanobakteereja, jotka ovat myrkyttäneet norsujen juomapaikkojen veden.

Bakteerien yhteyttäminen tuottaa myrkkyä

Syanobakteerit ovat eliökunnan pääjakso, johon kuuluu yli 200 bakteerien heimoa. Syanobakteereja kutsutaan myös sinileviksi, vaikka ne eivät ole leviä. Niitä on kaikkialla maailmassa järvissä, joissa ja merissä.

Niin sanottuja sinileväkukintoja esiintyy etenkin lämpimällä säällä vesistöissä, joissa on paljon ravinteita, kuten fosforia ja typpeä. Ravinteet ovat yleensä pelloilta huuhtoutuneiden lannoitteiden jäämiä tai vesistön eliöiden tuottamia.

Syanobakteerit yhteyttävät kuten kasvit. Yhteyttämisessä ne ottavat ilmakehästä hiilidioksidia ja tuottavat happea.

Syanobakteerit ovat yhteyttämisen mestareita

Sekä syanobakteerit että kasvit yhteyttävät, mutta syanobakteerit osaavat käyttää hiilidioksidia tehokkaammin hyödykseen. Bakteerigeenien siirtäminen kasveihin voisi antaa uutta potkua niiden ravinnontuotannolle.

Syanobakteerien yhteyttämisen tuloksena syntyy sokereita, joita ne käyttävät kasvuvaiheessaan ravinnoksi. Sivutuotteena syntyy myrkkyjä, jotka vapautuvat ympäröivään veteen, kun bakteerit kuolevat.

Yleensä myrkyt laimentuvat vedessä, mutta jos syanobakteereja on vedessä runsaasti, myrkkypitoisuus voi olla tappava. Näin tutkijat uskovat käyneen Botswanan norsujen juomapaikoilla.

Eri syanobakteerit tuottavat eri myrkkyjä, jotka vaikuttavat eri tavoilla.

  • Toiset aiheuttavat maksavaurion, joka johtaa kuolemaan muutamassa tunnissa.
  • Toiset ovat hermomyrkkyjä, jotka lamauttavat muutamassa minuutissa.

Näin syanobakteerin myrkky tappaa:

Norsujen kuolemassa yhä avoimia kysymyksiä

Botswanan norsujen joukkotuhossa on yhä selvittämättömiä seikkoja. Vielä ei tiedetä, mikä syanobakteeri norsut tappoi ja millä myrkyllä.

Epäselvää on sekin, miksi juomapaikkojen vesi tappoi norsut, mutta muut eläimet, jotka joivat samaa vettä, ovat yhä elossa.

Yksi mahdollinen selitys on se, että kun norsu imee vettä kärsällään, se upottaa kärsänsä syvälle veteen, jossa myrkkypitoisuus on suurempi. Toisaalta norsut myös juovat enemmän kuin pienemmät eläimet ja saavat siksi elimistöönsä enemmän myrkkyä.

Botswanassa elää noin 130 000 norsua. Se on kolmasosa koko Afrikan norsukannasta. Botswanan norsukanta ei ole vielä uhattuna, mutta muissa maissa yli 300 norsun kuolema olisi kova isku kannan säilymiselle.

Kun ilmastonmuutos lämmittää ilmastoa, syanobakteerikukinnot yleistyvät savannien vesistöissä. Siksi tutkijat painottavat, että on tärkeää saada tarkka kuva siitä, mitä Botswanassa on tapahtunut ja miten vastaavat tilanteet voitaisiin vastedes estää.

Lue myös:

Eläimet

Norsujen nykysukulaiset yllättävät erilaisuudellaan

0 minuuttia
Mouse feeding elephant
Eläimet

Norsu ja hiiri: Pelkäävätkö norsut todellakin hiiriä?

0 minuuttia
Hai ui syvyyksissä
Hait

Kannibalismi muutti Megalodonin jättihirviöksi

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota