Chimpanses

Simpanssit hävittävät naapurilajinsa

Ugandan simpanssit ovat saalistaneet gueretsa-apinat sukupuuton partaalle.

perjantai 9. joulukuuta 2011

Apina on apinalle susi. Näin voisi päätellä ugandalaisen Kibalen luonnonpuiston simpanssien käyttäytymisestä. Siellä kädellistentutkijat ovat ensimmäistä kertaa havainneet tilanteen, jossa apinalaji on tuhoamassa toisen. Kibalen simpanssit jahtaavat alueensa ruostegueretsa-apinoita ruoakseen niin ahnaasti, että näiden kanta on supistunut 90 prosenttia.

Ugandalaisen Makereren yliopiston ja kanadalaisen Duken yliopiston tutkijat ovat seuranneet apinoiden elämää Kibalen kansallispuiston Ngogon alueella jo 33 vuoden ajan. Seurannan tarkoituksena on kartoittaa 766 neliökilometrin kokoisen alueen apinapopulaatioita ja selvittää, millä tavalla uhanalaisia lajeja voitaisiin auttaa.

Apinoiden väestönlasku on tehty säännöllisin väliajoin saman reitin varrella. Vuonna 1975 ruostegueretsat olivat alueen runsaslukuisimpia lajeja, mutta 2007 niitä nähtiin enää harvakseltaan. Samaan aikaan 55 yksilön simpanssipopulaatio oli kasvanut jo 146 yksilöön, mikä on simpanssiyhteisölle poikkeuksellisen suuri väkiluku.

Colobus monkey

Ngogon alueen simpanssit ovat tutkijapiireissä tunnettuja aggressiivisuudestaan. Ne laajentavat omaa reviiriään sotaretkillä, joilla ne tieten tahtoen tappavat naapurisimpanssiyhteisöjen jäseniä. Ne lähettävät ensin korkeintaan 20 yksilön ryhmän tutkimaan maastoa ja surmaavat pieninä joukkoina liikkuvat vieraat simpanssit. Kun reitti on selvä, pääjoukko valtaa alueen.

Simpanssien on pitkään tiedetty saalistavan gueretsoja ravinnokseen. Tutkimukset osoittavat, että Ngogon simpanssit ovat niin kovia metsästäjiä, että ne voivat yhdellä pyyntiretkellä surmata 21 gueretsaa.

Tutkijoiden mukaan gueretsakannan romahdus johtuu nimenomaan simpansseista. Muista mahdollisista selityksistä, kuten taudeista, ravinnonsaannin heikentymisestä ja muiden saalistajien, esimerkiksi kotkien, yleistymisestä ei ole todisteita.

Ngogon gueretsoilla on silti vielä toivoa, jos kanta saa vahvistuksekseen naaraita ympäröivien alueiden populaatioista.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: