Shutterstock
Simpanssi paljastetut hampaat viidakossa

Simpanssit tappoivat ensi kertaa gorilloja

Ensi kertaa tutkijat ovat dokumentoineet verityön kahden ison ihmisapinalajin välillä. Syynä voi olla se, että ilmastonmuutos pakottaa gorillat ja simpanssit taisteluun ravinnosta ja elintilasta.

Uudesta raportista käy ilmi, että iso simpanssilauma on kahdesti vienyt hengen gorillanpoikaselta.

Koskaan aiemmin tutkijat eivät ole dokumentoineet kahden ihmispinalajin edustajien tappaneen toisiaan.

Asiantuntijoiden arvion mukaan ilmastonmuutos näyttää pakottavan kädelliset entistä ankarampaan taisteluun elintilasta ja ravinnosta.

Simpanssit tappavat laumana

Simpanssi on tunnetusti yksi eläinkunnan terroristeista.

Tunnetaan lukuisia esimerkkejä simpanssiryhmien välisistä väkivallanteoista ja tapoista, ja lisäksi simpanssit voivat tappaa toisia eläimiä. On muun muassa dokumentoitu tapaus, jossa runsaslukuinen apinalauma kävi leopardiemon kimppuun tämän luolassa ja tappoi poikasen.

Lännenalankogorillan poikanen syö lehtiä

Kummassakin yhteenotossa simpanssit tappoivat gorillanpoikasen.

© Shutterstock

Koskaan ennen ei ole kuitenkaan dokumentoitu, että ihmisen serkku kävisi muiden apinalajien kimppuun ja vieläpä itseään suurempien, kuten gorillan.

Väkivaltaiset yhteenotot kahden ison ihmisapinalajin välillä tulivatkin siksi yllätyksenä Leipzigissä toimivan Max Planck -instituutin tutkijoille, jotka olivat useita vuosia tarkkailleet simpansseja (Pan troglodytes troglodytes) Loangon kansallispuistossa Gabonissa.

Alueen gorillat ja simpanssit törmäsivät toisiinsa yhdeksästi, ja tutkijat kertovat niiden silloin jopa syöneen samasta hedelmäpuusta. Useimmiten kohtaamiset olivat rauhanomaisia: joskus lajit jopa leikkivät ja kommunikoivat keskenään, mutta kahdesti simpanssit hyökkäsivät gorilloiden kimppuun ja tappoivat poikasen.

Simpanssien määrä säikytti hopeaselän

Simpanssit partioivat säännöllisesti reviirillään, ja toisinaan ne haastavat riitaa naapurialueiden asukkaiden kanssa.

Näin kävi 11. joulukuussa 2019, jolloin 27 Rekambo-heimon simpanssia ei löytänyt lajitovereitaan vaan törmäsi niiden sijaan pieneen gorillalaumaan.

Hopeaselkä uros lännenalankogorilla

Lännenalankogorillauros, joka on hopeaselkä eli johtaja. Isot urokset voivat kasvaa 180 senttiä pitkiksi ja painaa 270 kiloa.

© Shutterstock

Tutkijat kuulivat kaukaa simpanssien valittavan ja kirkuvan tappelulle tyypillisesti. Puiden latvustassa he näkivät lännenalankogorillanaaraan (Gorilla gorilla gorilla) ja pian näkyviin tuli myös keskenkasvuinen yksilö selkä isokokoinen hopeaselkä ja kaksi naarasta, jotka kantoivat poikasia mahansa päällä.

Simpanssit saarsivat nopeasti gorillat huudellen ja kirkuen uhkaavasti. Etenkin nuoret simpanssiurokset kiskoivat myös oksia, jolla gorillat seisoivat.

Gorillalaumaa johtanut hopeaselkä tajusi nopeasti, että hän ei selviäisi niin monesta simpanssista, ja vetäytyi.

Tämän jälkeen usea simpanssi kävi gorillaemojen kimppuun ja sai riistettyä näiltä yhden poikasista. Pian tutkijat saattoivat todeta poikasen kuolleen vatsaan tulleeseen isoon haavaan.

Ilmastonmuutos vain koventaa viidakon lakeja

Simpanssit syövät usein muiden laumojen jäseniä tapettuaan ne. Simpanssilaumassa arvoasteikossa alimpana olevat, kuten nuoret naaraat, söivät myös gorillanpoikasen toisessa dokumentoiduista tapauksista.

Toisessa tapauksesta gorillanpoikasta ei syöty yhteenoton jälkeen.

Tutkijat olivat yllättyneitä siitä, että vain harva apinoista oli kiinnostunut poikasesta ravintona, eivätkä he uskokaan, että simpanssit hyökkäävät gorilloiden kimppuun ensisijaisesti syödäkseen niitä.

Yhteenotot johtuvatkin luultavasti kovasta kilpailusta ravinnosta, esimerkiksi hedelmistä, lehdistä, kaarnasta ja siemenistä, joita sekä kasveja syövät gorillat että kaikkiruokaiset simpanssit tavoittelevat.

Kaksi simpanssia seisoo ruohikossa

Gorillojen kimppuun Loangon kansallispuistossa Gabonissa hyökänneen Rekambo-lauman jäseniä. Simpanssit voivat kasvaa jopa 160 senttiä pitkiksi ja painaa 70 kiloa.

© LCP & Lara M. Southern

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että simpanssit ja muut eläinlajit voivat hyvin tappaa sekä toisten lajien edustajia, lajitovereitaan ja jopa oman laumansa jäseniä varmistaakseen ravinnon saannin.

Ja Loangon kansallispuistosta on yhä vaikeampi löytää ravintoa, osoittaa raportti. Viimeisten yli 30 vuoden ajan puut ovat tuottaneet yhä vähemmän hedelmiä, mikä johtunee ilmaston muutoksesta.

Gorillanpoikasten kuolema simpanssien käsissä todistaa viidakon lakien kiristymisestä, joka pakottaa isot ihmisapinat pitämään yhä useampia kilpailijoitaan veriviholisinaan.