Nahoko Tokuyama
kongonsimpanssi, apinat, adoptio, ihmisapinat, simpanssit, adoptoida

Kongonsimpansseilla on ottolapsia

Kongonsimpanssien on todettu adoptoivan keskenkasvuisia yksilöitä, joille ne eivät ole sukua.

Luonnonvaraiset eläimet voivat hoitaa toistensa jälkeläisiä, mutta poikasten adoptoiminen on harvinaista. Vielä poikkeuksellisempaa on ottaa hoteisiin yksilöitä, jotka eivät ole omia sukulaisia.

Hiljattain on kuitenkin havaittu, että Kongossa Luon rauhoitusalueella kaksi kongonsimpanssinaarasta on adoptoinut vieraat poikaset.

Tarkkaillut naaraat kuuluvat eri laumaan. Kumpikin on pitänyt huolta adoptoimastaan yksilöstä yli vuoden ajan muun muassa kantamalla ja ruokkimalla.

Vastaavaa käyttäytymistä on tiedetty esiintyvän kädellisillä, mutta ihmisapinoilla, joihin kongonsimpanssit kuuluvat, sitä ei ole huomattu aikaisemmin.

VIDEO: Adoptoitu simpanssinpoikanen uuden emonsa hoivissa

Adoptoitu Flora (oikealla naama kameraan päin) syö hedelmää yhdessä uuden emonsa, Marien, ja Margaux-nimisen poikasen kanssa.

Poikaset tulivat muualta

Kun tutkijat eivät olleet tarkkailemassa apinoita, laumaan oli ilmestynyt yllättäen uusia – vieraita – poikasia .

Marie-nimisellä naaraalla oli jo kaksi omaa poikasta, mutta se adoptoi Floraksi nimetyn vieraan poikasen, joka tunnistettiin toisen simpanssilauman jäseneksi.

Marie alkoi hoitaa kaikkia kolmea poikasta ja imetti kahta niistä. Havaintojen mukaan Marie kiinnitti hieman enemmän huomiota omiin poikasiinsa kuin adoptoimaansa Floraan.

Chioksi kutsuttu toinen naaras, jolla on ikää noin 55 vuotta, adoptoi Rubyn ja imetti sitä, vaikkei nisistä erittynytkään maitoa.

Dna-analyysit paljastivat, ettei kumpikaan vieras poikanen ollut sukua uuden laumansa jäsenille.

Toisen lauman poikaset ovat hengenvaarassa

Käyttäytyminen on tullut tutkijoille yllätyksenä, sillä kaikki ihmisapinat, kuten simpanssit, suhtautuvat yleensä vihamielisesti toisten laumojen poikasiin – ja saattavat jopa tappaa niitä.

Kongonsimpanssit ovat kuitenkin useimmiten sukunsa toisen lajin edustajia suvaitsevampia ja suopeampia toisten laumojen jäseniä kohtaan ja voivat jakaa ravintoa ja paritella niiden kanssa.

Tutkijat pitävät mahdollisena, että vieraiden poikasten adoptoiminen kuuluu kongonsimpanssin lajityypilliseen käyttäytymiseen.

10 000 luonnonvaraista yksilöä voi olla kongonsimpanssin nykykanta. Erittäin uhanalainen laji elää Keski-Afrikassa.