Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Apina pitää ihmistä kädestä
© Shutterstock
Eläimet - Apinat

Apinan tuntee kynsistä

Onko apinoilla samankaltaiset loivasti kaarevat litteät kynnet kuin ihmisellä vai muistuttavatko ne koirien käyriä kynsiä?

Kädellislajeja yhdistää se, että niiden yläraajat tai sekä ylä- että alaraajat ovat kehittyneet tarttumaelimiksi. Kynsien tehtävä yleensä varsin pitkäsormisissa tai -varpaisissa tarttumaraajoissa on kahtalainen. Yhtäältä kynnet suojaavat ja tukevat sormia ja varpaita, toisaalta ne taas parantavat otetta ja helpottavat raapimista ja turkin puhdistamista. Ihminen on sikäli poikkeus kädellisten joukossa, että laji tulisi periaatteessa varsin hyvin toimeen ilman kynsiä. Selityksenä kynsien merkityksen vähenemiselle on kahdella jalalla pystyasennossa kulkeminen. Kynnet ovat säilyttäneet toki sormia ja varpaita suojaavan ja tukevan ominaisuutensa, mutta tarttumisen ja karvattoman ihon puhtaana pitämisen kannalta niillä ei ole enää käytännön merkitystä. Ihmisen ja ihmisapinoiden kynnet ovat melko ohuita, litteitä ja loivasti kaareutuvia. Rakenne on ominainen viisisormisille ja -varpaisille apinoille, joiden peukalo ja isovarvas kääntyvät muita sormia tai varpaita vasten, sekä ihmiselle, jonka isovarvas ei tosin enää ole riittävän kaukana muista varpaista, jotta sillä pystyisi koskettamaan kaikkia muita saman jalan varpaita. Lituskaista kynsityyppiä on joskus pidetty yhtenä kädellisten luokitteluperiaatteena, sillä malli lienee perua kädellisten esivanhemmilta, jotka olivat jyrsijämäisiä hyönteissyöjiä. Esimerkiksi nykyisiä puoliapinoita monin tavoin muistuttavilla puupäästäisillä on ”tavalliset” käyrät nisäkkään kynnet. Sen sijaan kummituseläimellä, joka on puoliapina, on raajoissaan sekä litteitä että käyriä kynsiä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota