Afrikkalaiset apinat purjehtivat Amerikkaan

Ainakin 1 700 kilometriä. Taistelua trooppisia myrskyjä ja ahnaita aaltoja vastaan. Dna ja fossiilit kertovat nyt pienestä sitkeiden apinoiden ryhmästä, joka ylitti Atlantin miljoonia vuosia ennen Kolumbusta ja mullisti eläinkunnan historian.

Jossakin Etelä-Amerikan itärannikolla tapahtui noin 40 miljoonaa vuotta sitten pieni mutta mullistava maihinnousu.

Manner, joka tuolloin oli joka puolelta valtamerten ympäröimä, oli saanut vieraita lähes kahdentuhannen kilometrin päästä.

Maihinnousijoita oli pieni joukko, ja kaikki niiden sukulaiset olivat jääneet Afrikkaan. Atlantin-ylittäjät olivat apinoita.

Apinoiden arvoitus vaivasi tutkijoita

Sittemmin tulijoiden jälkeläiset ovat levittäytyneet Etelä-Amerikan trooppisille seuduille. Niistä on kehittynyt satakunta eri lajia, muun muassa mölyapinat, kapusiini­apinat, marmosetit eli silkkiapinat, hämähäkkiapinat ja sakiapinat.

Mölyapina

Eteläamerikkalaiset apinat, kuten tämä mölyapina, eroavat afrikkalaisista sukulaisistaan siten, että niillä on sivuille osoittavat sieraimet sekä vahva ja taipuisa häntä.

© Shutterstock

Pitkään Amerikan apinat aiheuttivat tutkijoille harmaita hiuksia. Kukaan ei tuntunut pystyvän selittämään, mistä ja miten ne olivat tulleet.

Charles Darwin pääsi vastauksen jäljille, mutta sitten toisen tutkijan uraauurtava havainto tuntui vievän pohjan hänen teorialtaan.

Vasta äskettäin on geenitutkimuksen avulla päästy jyvälle apinoiden alkuperästä: ne olivat purjehtineet Etelä-Amerikkaan Afrikasta.