Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eläimet - Apinat

Afrikkalaiset apinat purjehtivat Amerikkaan

Ainakin 1 700 kilometriä. Taistelua trooppisia myrskyjä ja ahnaita aaltoja vastaan. Dna ja fossiilit kertovat nyt pienestä sitkeiden apinoiden ryhmästä, joka ylitti Atlantin miljoonia vuosia ennen Kolumbusta ja mullisti eläinkunnan historian.

Jossakin Etelä-Amerikan itärannikolla tapahtui noin 40 miljoonaa vuotta sitten pieni mutta mullistava maihinnousu.

Manner, joka tuolloin oli joka puolelta valtamerten ympäröimä, oli saanut vieraita lähes kahdentuhannen kilometrin päästä.

Maihinnousijoita oli pieni joukko, ja kaikki niiden sukulaiset olivat jääneet Afrikkaan. Atlantin-ylittäjät olivat apinoita.

Apinoiden arvoitus vaivasi tutkijoita

Sittemmin tulijoiden jälkeläiset ovat levittäytyneet Etelä-Amerikan trooppisille seuduille. Niistä on kehittynyt satakunta eri lajia, muun muassa mölyapinat, kapusiini­apinat, marmosetit eli silkkiapinat, hämähäkkiapinat ja sakiapinat.

Mölyapina

Eteläamerikkalaiset apinat, kuten tämä mölyapina, eroavat afrikkalaisista sukulaisistaan siten, että niillä on sivuille osoittavat sieraimet sekä vahva ja taipuisa häntä.

© Shutterstock

Pitkään Amerikan apinat aiheuttivat tutkijoille harmaita hiuksia. Kukaan ei tuntunut pystyvän selittämään, mistä ja miten ne olivat tulleet.

Charles Darwin pääsi vastauksen jäljille, mutta sitten toisen tutkijan uraauurtava havainto tuntui vievän pohjan hänen teorialtaan.

Vasta äskettäin on geenitutkimuksen avulla päästy jyvälle apinoiden alkuperästä: ne olivat purjehtineet Etelä-Amerikkaan Afrikasta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota