Kännäävätkö eläimet ylikypsillä hedelmillä?

Alkoholi on väistämättä osa ylikypsää hedelmää. Hirviä on usein kuvattu sorkat solmussa sen jälkeen, kun ne ovat herkutelleet käyneillä hedelmillä. Voivatko eläimet siis todellakin tulla känniin syömällä ylikypsiä hedelmiä?

Kännäävätkö eläimet ylikypsillä hedelmillä?

Englantilaisen Bristolin yliopiston tutkijoiden mukaan esimerkiksi norsun pitäisi ahmia lyhyessä ajassa noin 1?400 käynyttä hedelmää, jotta sen veren alkoholipitoisuus nousisi niin korkeaksi, että se alkaisi osoittaa juopumisen merkkejä. Siitä, miltä norsusta nousuhumalassa tuntuu, on vaikea sanoa mitään.

Osa tutkijoista pitää myös mahdollisena, että ylikypsien hedelmien käymisreaktiot tapahtuvat itse asiassa vasta nisäkkäiden ruoansulatuskanavassa.

Eläimet ja hedelmäkänni on epätodennäköinen yhdistelmä

Monet asiantuntijat kyseenalaistavat tämän käsityksen sillä perusteella, että hajoamisprosessissaan jo pitkälle ehtineet hedelmät sulavat mahassa ja suolessa alkoholikäymisen kannalta liian nopeasti.

Vaikka tunnetaan useita tapauksia, joissa isot eläimet ovat käyttäytyneet kuin juopuneet, humalahakuinen ylikypsien hedelmien syönti ei ole suurnisäkkäiden keskuudessa tavallinen ilmiö.

Hirvet örveltävät Ruotsissa

Eläinten "kännäämisestä" kerrotaan kuitenkin suurin otsikoin, onhan siinä jotain huvittavaa – ja inhimillistä.

Viime vuosina esimerkiksi Ruotsissa on melkeinpä joka syksy päästy ihmettelemään örveltäviä hirviä.