Aistiiko eläin tulossa olevan luonnonmullistuksen?

Kerrotaan, että eläimet osaavat hakeutua pois alueilta, joita uhkaa maanjäristys tai tulivuorenpurkaus. Onko totta, että ne aistivat luonnonmullistukset ennakolta?

Kerrotaan, että eläimet osaavat hakeutua pois alueilta, joita uhkaa maanjäristys tai tulivuorenpurkaus. Onko totta, että ne aistivat luonnonmullistukset ennakolta?

Shutterstock

Jo yli kolmetuhatta vuotta sitten kiinalaiset olivat vakuuttuneita siitä, että eläimet aistivat tulossa olevat luonnonmullistukset.

He uskoivat, että tarkkailemalla villien ja kesyjen eläinten käytöstä oli mahdollista ennustaa maanjäristys tai tulivuorenpurkaus tunteja, päiviä tai jopa viikkoja etukäteen. Ennustajiksi kelpasivat kalat, äyriäiset, linnut ja nisäkkäät – joskus jopa hyönteiset.

Erityisherkät eläimet

Lintu huomaa magneetti­kentän muutokset

Kun maankuoren laatat liikkuvat ja kallioperään kohdistuu painetta, Maan magneettiset kentät muuttuvat. Linnut käyttävät magneettikenttiä avuksi suunnistaessaan ja huomaavat magneettiaistillaan muutokset niissä.

1

Eläin aistii kaasut ja värinät

Kun maanjäristys tai tulivuorenpurkaus on tulossa, maaperässä tapahtuu muutoksia, jotka eläimet havaitsevat. Monet eläimet hakeutuvatkin turvalliselle alueelle hyvissä ajoin ennen luonnonmullistuksia.

2

Kalat karttavat kaasuvuotoja

Ennen tulivuorenpurkausta maaperästä vapautuu vesistöihin vulkaanisia kaasuja. Kalat ja muut vesieläimet karttavat kaasuja ja hakeutuvat pintavesiin.

3

Muurahaiselle tulee kuuma

Kun magma nousee kohti maanpintaa, maaperän lämpötila nousee. Muurahaiset aistivat nopeasti, että niille on tulossa tukalat paikat, ja lähtevät pakoon.

4

Käärme aistii värähtelyt

Tulivuorenpurkaus tai maanjäristys alkaa usein heikolla maan värähtelyllä. Käärmeiden tuntoaisti havaitsee heti, kun ympäristö tärähtelee poikkeuksellisesti.

5

Lampaat lähtevät purkausta karkuun

Tutkijat ovat huomanneet muun muassa, että vuohet ja lampaat poistuvat tuli­vuoren rinteiltä, kun purkaus lähestyy.

6
© Claus Lunau

Kun tulivuori Etna Sisiliassa purkautui toistuvasti vuosina 2012–2014 ja Keski-Italiassa tapahtui maanjäristyksiä 2016 ja 2017, tutkijat dokumentoivat, että eläimet reagoivat purkauksiin ja järistyksiin tunteja etukäteen.

Esimerkiksi vuohet ja lampaat lähtivät Etnan rinteiltä ja hakeutuivat korkean kasvillisuuden suojaan. Siellä vaara joutua laavavirran uhriksi on pienempi kuin vuoren rinteillä.

Tutkijat päättelivät, että eläimet aistivat tulossa olevat luonnonmullistukset ainakin 46 tuntia etukäteen.