Aasiasta löytyi 115 uutta lajia

Oranssi krokotiililisko ja myyrä, jolla on omituinen kuono. Aasiasta Mekongjoen varrelta on löydetty koko joukko ennen tuntemattomia lajeja. Useimmat niistä joutuvat heti uhanalaisten lajien listalle.

© Thomas Ziegler/WWF

Oranssipäinen krokotiililisko, etanoita syövä kilpikonna ja pörröinen myyrä, jolla on outo kuono. Muun muassa tällaisia uusia tuttavuuksia on niiden 115:n tieteelle uuden lajin joukossa, jotka Maailman Luonnon Säätiö WWF on julkistanut uudessa raportissaan. Kaikki uudet lajit on löydetty Kaakkois-Aasiasta Mekongjoen ympäristöstä, jota pidetään yhtenä maailman runsaslajisimmista alueista.

115 lajin joukossa on 88 kasvia, 11 sammakkoeläintä, 11 matelijaa, kolme nisäkästä ja kaksi kalaa. Kaikkiaan Mekongjoen seudulta Vietnamista, Kambodžasta, Laosista, Myanmarista ja Thaimaasta on löydetty vuoden 1997 jälkeen 2 524 lajia, joista tutkijat eivät ole olleet aikaisemmin tietoisia.

Monet uusista tulokkaista päätyivät saman tien uhanalaisten la jien luetteloon. Esimerkiksi vietnamilaisen krokotiililiskon koko kannan vahvuudeksi arvioidaan alle 200 yksilöä, ja nekin ovat hätää kärsimässä, koska hiilikaivos uhkaa tuhota niiden elinalueen.

Joillakin lajeilla menee onneksi hieman paremmin. Niin ikään Vietnamista löydetty pörröinen myyrä, jolla on kärsämäinen kuono, on onnistunut välttymään ihmiskontakteilta ja kehittämään vakaan kannan, sillä se elää suojelluilla alueilla ja oleskelee yleensä maan alla.

Lajit on löydetty pitkän ajan kuluessa, mutta ne julkistettiin vasta nyt, koska niiden tunnistaminen omiksi lajeikseen vie aikansa. WWF toivoo, että raportti kannustaa alueen maita suojelemaan luontonsa monimuotoisuutta.