Kuollut valas rannalla

70 % eläimistöstä on hävinnyt 50 vuodessa

Kansainvälisen ympäristöjärjestön WWF:n tuore raportti on surullista luettavaa: yli kaksi kolmasosaa eläimistä on hävinnyt vuoden 1970 jälkeen. Kehitys on käännettävissä.

Kansainvälisen ympäristöjärjestön WWF:n tuore raportti on surullista luettavaa: yli kaksi kolmasosaa eläimistä on hävinnyt vuoden 1970 jälkeen. Kehitys on käännettävissä.

Shutterstock

Yli kaksi kolmasosaa maapallon eläimistä on hävinnyt vuoden 1970 jälkeen ihmistoiminnan seurauksena. Tähän päätelmään päädyttiin WWF:n uudessa varsin synkässä raportissa.

Lontoon eläintieteellisen seuran avustuksella laaditun raportin lähtökohtana olivat eri aikoina kerätyt tiedot yli 4 300 selkärankaislajin kannoista eri puolilla maailmaa. Siinä tarkasteltiin niin nisäkkäitä, kaloja, lintuja kuin sammakkoeläimiäkin.

Keskimäärin kannat pienenivät vuosien 1970 ja 2016 välillä 68 prosenttia. Suurimmat muutokset havaittiin Amerikkojen trooppisilla alueilla Karibiassa ja Latinalaisessa Amerikassa: eläimistä oli hävinnyt käsittämättömät 94 prosenttia.

Ihminen käyttää 1,56-kertaisesti maapallon kapasiteetin

Kehitys on ihmisen syytä. Raportin mukaan kantojen pieneneminen johtuu suoraan metsänhakkuista, ryöstökalastuksesta, saasteista, lämpenemisestä, maaperän köyhtymisestä ja muista muun muassa nopean väestönkasvun aiheuttamista ympäristöongelmista.

Aina 1970-luvulle asti ihmiskunnan ekologinen jalanjälki oli pienempi kuin maapallon kestokyky, mutta väestömäärän ja kulutuksen kasvaessa ekologinen alijäämä on suurentunut.

Tätä nykyä luonnonvaroja käytetään raportin mukaan ainakin 1,56 kertaa enemmän kuin maapallo kestää.

Hälytyskellot soivat, eikä WWF ole ainoa asiasta huolestunut: YK:n raportin mukaan ihmiskunta on saavuttanut rajan, jolla maailmanyhteisön toiminta ratkaisee jo lähitulevaisuudessa, säilyvätkö ekosysteemit – ja siten myös ihmislaji.

Käyrä voi kääntyä – jos toimitaan

Onko tilanteesta kuitenkaan enää ulospääsyä? Arvostettu tiedelehti Nature julkaisi jokin aika sitten artikkelin, jossa kerrotaan mahdollisuuksista kääntää luonnon monimuotoisuuden kehityssuunta ja tyydyttää kasvavan ihmiskunnan ravinnontarve.

Kaikkein kunnianhimoisimman vision mukaan joukkotuho on pysäytettävissä jo vuoden 2050 tietämillä. Sen jälkeen eläinkannat alkavat jälleen kasvaa siinä tapauksessa, että maailmanyhteisö kääntää nyt kelkkansa.

Hiilidioksidipäästöjä on vähennettävä merkittävästi, ruokahävikki on minimoitava, eläinperäisen ravinnon osuutta on pienennettävä, ja maapallon pinta-alasta on saatava suurempi osa pysyvästi lähes luonnontilaiseksi.

Tutkijat pitävät tavoitetta realistisena – mutta aika on käymässä vähiin.