5 eläintä, jotka voittaisivat kultaa olympialaisissa

Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin: eläimet tekevät kaiken meitä kaksijalkaisia paremmin. Jos ne voisivat osallistua olympialaisiin, ihmiskilpailijat jäisivät auttamatta mitalitta.

tiikeri top

Maailman parhaat urheilijat kisaavat olympiamitaleista Riossa ja näyttävät, millaisiin huippusuorituksiin ihmislaji pystyy.

Onneksi olympialaisissa ei ole mukana eläinurheilijoita, sillä ne kahmisivat kaikki kultamitalit. Eläimet nimittäin lyövät ihmisen kuta kuinkin kaikissa lajeissa, joissa tarvitaan voimaa ja kestävyyttä.

1. Kissa on pikamatkan kuningas

Usain Bolt on juossut 100 metriä uskomattomaan 9,58 sekunnin aikaan. Hänen huippunopeutensa olisi siis 44 km/h. Maailman nopein eläin on gepardi, joka kykenee nostamaan kolmessa sekunnissa nopeutensa nollasta sataan. Sen huippunopeus on 120 km/h. Boltilla ei ole nokan koputtamista.

Monet muutkin eläimet ovat erittäin nopeita pikajuoksijoita. Englannintäysiverinen on hevosrotu, jota käytetään muun muassa laukkakilpailuissa. Nämä hevoset pinkaisevat lähdössä todella nopeasti. Hevosten huippunopeus on 70 km/h, joten ihminen näkee vain takakaviot.

2. Vetokoirat voittavat maratonin

Vetokoirat voivat taittaa 1?600 kilometriä jopa 40 asteen pakkasessa. (Shutterstock)

Ihminen on itse asiassa yllättävän kestävä pitkän matkan juoksussa. Maratonin maailmanennätystä pitää hallussaan Dennis Kimetto hieman yli kahden tunnin ajallaan. Todellisille ultrajuoksijoille eli vetokoirille ihminen ei kuitenkaan pärjää. Alaskassa järjestetään joka vuosi kevättalvella Iditarodin koiravaljakkokilpailu, jossa koirat taittavat 1?600 kilometriä noin kahdeksassa ja puolessa vuorokaudessa. Maratonin eli 42 kilometriä vetokoirat selvittävät puolessatoista tunnissa.

Jopa kameli ja strutsi lyövät ihmisen maratonilla. Strutsin teoreettiseksi maratontulokseksi on laskettu 42 minuuttia ja kamelikin selviäisi siitä vähän yli tunnissa.

3. Tiikeri on lyömätön korkeudessa

Tiikeri hyppää helposti kolme metriä ilmaan, joten kuubalainen korkeushyppääjä Javier Sotomayor jää 2,45 metrin tuloksellaan selvästi toiseksi.

Sotomayorin tulos kuitenkin hipoo Huaso-hevosen ennätystä. Huasolla on hallussaan hevosten korkeushypyn ennätys, 2,47 metriä, joka on siis vain karvan verran ihmisten ennätystä parempi.

4. Lumileopardi voittaa pituushypyn

Aasian vuoristoissa elävä lumileopardi joutuu hyppimään rikkonaisilla kalliorinteillä muun muassa saalistaessaan. (Shutterstock)

Vahvaraajaisen, notkean ja jäntevän lumileopardin uskotaan harppaavan jopa 15-metrisiä loikkia. Peto tasapainottaa hyppyään pitkällä voimakkaalla hännällään, ja sen takajalat toimivat tehokkaina vietereinä. Ihmisten pituushypyn ennätystä, 8,95 metriä, pitää hallussaan Mike Powell. Varsin kunnioitettava loikka sekin.

5. Gorilla on vahvempi kuin islantilaiset

Islantilainen Benedikt Magnússon on vetänyt maasta 460,4 kiloa. Sukulaisemme gorilla voisi kuitenkin nostaa ilmaan sekä Magnússonin että hänen painonsa. Urosgorilla voi nimittäin nostaa jopa 2 000 kiloa.

Norsu puolestaan kilpailee vähän eri sarjassa, koska se käyttää voimakasta kärsäänsä, mutta joka tapauksessa se tekee vaikutuksen kyvyllään tempaista maasta 9 000 kiloa.

Ihminen voittaa olympialaiset monipuolisuudellaan

Vaikka eläimet lyövätkin ihmisen monissa lajeissa, ihmisen urheilusuoritusten monipuolisuus on vailla vertaa. Lue lisää olympiasuorituksista ja niihin liittyvistä fysiikan laeista: