Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© EPFL
Eläimet

4 erikoista robottia, jotka matkivat eläimiä

Uusi robottisukupolvi jäljittelee eläinten näppärimpiä ominaisuuksia. Robotit tutkivat merenpohjaa, soluttautuvat kalaparveen ja tunkeutuvat paikkoihin, joihin ihminen ei pääse.

1. SEEPRAKALA TOTTELEE ROBOTTIA

© EPFL

Robotti, jolla on sama muoto, koko, väri ja raitakuviointi kuin seeprakalalla, tulee hyvin juttuun oikeiden seeprakalojen kanssa.

Sveitsin teknisessä korkeakoulussa tehdyssä käyttäytymisbiologisessa kokeessa seeprakalat suhtautuivat robottikalaan tasavertaisena parven jäsenenä.

Konekala sai myös muun parven seuraamaan itseään.

2. ROBOTTIRAUSKU MERENTUTKIJANA

© National University of Singapore

Singaporen kansallisen yliopiston tutkijat ovat rakentaneet sukellusrobotin, joka liikkuu evämäisten ulokkeiden voimin. Muotoilu ja uimatyyli on kopioitu rauskulta.

Yleensä sukellusrobotteja liikuttaa potkuri, mutta rauskumainen tapa säästää energiaa. Robottirausku on kehitetty meribiologien apuriksi.

3. MEHILÄISLENNOKKI LENTÄÄ, UI JA SUKELTAA

Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa kehitetty mehiläistä jäljittelevä lennokki osaa sukeltaa veteen ja nousta sieltä takaisin ilmaan.

Aiemmin pääsy uudelleen lentoon on ollut hankalaa veden pintajännityksen takia.

Mehiläislennokkia aiotaan käyttää esimerkiksi onnettomuusalueiden tutkimiseen.

4. ROBOTTI JUOKSEE KUIN GEPARDI

© Universiteit Twente

Alankomaalaisen Twenten yliopiston tutkijat ovat katselleet videolta gepardin juoksua ja rakentaneet koneen, joka liikuttelee raajojaan samalla tavalla.

Robotti ei vielä juokse yhtä nopeasti kuin maailman nopein kissa, mutta sen pohjalta voidaan kehittää entistä ripeämpiä ja energiatehokkaampia robotteja.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota