4 erikoista robottia, jotka matkivat eläimiä

Uusi robottisukupolvi jäljittelee eläinten näppärimpiä ominaisuuksia. Robotit tutkivat merenpohjaa, soluttautuvat kalaparveen ja tunkeutuvat paikkoihin, joihin ihminen ei pääse.

© EPFL

1. SEEPRAKALA TOTTELEE ROBOTTIA

© EPFL

Robotti, jolla on sama muoto, koko, väri ja raitakuviointi kuin seeprakalalla, tulee hyvin juttuun oikeiden seeprakalojen kanssa.

Sveitsin teknisessä korkeakoulussa tehdyssä käyttäytymisbiologisessa kokeessa seeprakalat suhtautuivat robottikalaan tasavertaisena parven jäsenenä.

Konekala sai myös muun parven seuraamaan itseään.

2. ROBOTTIRAUSKU MERENTUTKIJANA

© National University of Singapore

Singaporen kansallisen yliopiston tutkijat ovat rakentaneet sukellusrobotin, joka liikkuu evämäisten ulokkeiden voimin. Muotoilu ja uimatyyli on kopioitu rauskulta.

Yleensä sukellusrobotteja liikuttaa potkuri, mutta rauskumainen tapa säästää energiaa. Robottirausku on kehitetty meribiologien apuriksi.

3. MEHILÄISLENNOKKI LENTÄÄ, UI JA SUKELTAA

Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa kehitetty mehiläistä jäljittelevä lennokki osaa sukeltaa veteen ja nousta sieltä takaisin ilmaan.

Aiemmin pääsy uudelleen lentoon on ollut hankalaa veden pintajännityksen takia.

Mehiläislennokkia aiotaan käyttää esimerkiksi onnettomuusalueiden tutkimiseen.

4. ROBOTTI JUOKSEE KUIN GEPARDI

© Universiteit Twente

Alankomaalaisen Twenten yliopiston tutkijat ovat katselleet videolta gepardin juoksua ja rakentaneet koneen, joka liikuttelee raajojaan samalla tavalla.

Robotti ei vielä juokse yhtä nopeasti kuin maailman nopein kissa, mutta sen pohjalta voidaan kehittää entistä ripeämpiä ja energiatehokkaampia robotteja.