Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

myrkkykäärme

12 ihmiselle vaarallisinta eläintä

TOPLISTA: Maailman vaarallisimmat eläimet tihkuvat verta ja myrkkyä. Eläimen ei tarvitse olla suuri ollakseen ihmiselle vaaraksi.

Shutterstock

12. Virtahevot: 500 kuolemaa

Virtahepo karjuu ja näyttää hampaansa vedessä
© Shutterstock

Jos leijona on savannien ylväs majesteetti, virtahepo on kuumakalle, jonka tielle ihmisen ei kannata asettua.

Viime aikoihin asti virtahepoa pidettiin Afrikan vaarallisimpana eläimenä, mutta nyt se on saanut manttelinperijän, jonka esittelemme hieman myöhemmin.

Virtahevot tappavat vuosittain noin 500 ihmistä – esimerkiksi kaatamalla ja murskaamalla jokiveneitä valtavilla leuoillaan, joiden purentavoima voi olla yli 800 kilogrammaa.

11. Norsut: 500+ kuolemaa

Yksinäinen norsu savannilla
© Shutterstock

Norsu on listan ehdottomasti suurin eläin. Sen vaarallisuus ei perustu lihansyöntiin vaan temperamenttiin ja suojelunhaluun.

Norsun tappamien ihmisten määrää on vaikeaa arvioida, sillä monia ihmisen ja norsujen välisiä yhteenottoja ei Afrikassa rekisteröidä salametsästyksen vuoksi.

Keniassa raportoitiin vuosina 2010–2017 noin 200 kuolemantapausta, joihin liittyi norsu.

Sri Lankassa on vuoden 2016 jälkeen 90 ihmistä kuollut norsun tappamana, kertoo srilankalainen Economy Next -lehti.

Intiassa uhrimäärä on 400 vuodessa Intian viranomaisten arvioiden mukaan.

10. Heisimadot: 700 kuolemaa

Heisimato suolessa
© Shutterstock

Heisimadot saattavat näyttää harmittomilta, mutta ne voivat aiheuttaa ihmisille vakavia loiseliötartuntoja.

Kun väkäsheisimadon munat kuoriutuvat ihmisessä – tai muissa selkärankaisissa – isäntäeläin saa kystiserkoosin, joka tappaa vuodessa 700 ihmistä.

9. Krokotiilit: 1 000 kuolemaa

Krokotiili näyttää hampaansa vedenrajassa
© Shutterstock

Virtahevon paikan Afrikan vaarallisimpana eläimenä on ottanut krokotiili. Sen tappamien ihmisten kokonaismäärästä ei ole tarkkaa tietoa. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO arvioi, että noin tuhat ihmistä vuodessa menehtyy krokotiilin leukoihin.

8. Tsetsekärpäset: 3 500 kuolemaa

Tsetsekärpänen vihreällä lehdellä
© Shutterstock

Unitauti vie ihmishenkiä etenkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta tauti ei tule tyhjästä. Sitä levittävät lukemattomat tsetsekärpäset, jotka imevät verta ravinnokseen esimerkiksi ihmisistä.

Tauti saattaa tarttua ihmiseen, jos häntä puraisee sitä kantava kärpänen. 3500 ihmistä vuosittain kuolee unitautiin, jonka oireita ovat esimerkiksi päänsärky, kuume, nivelkivut ja kutina.

7. Suolinkaiset: 4 500 kuolemaa

Suolinkaisia suolessa
© Shutterstock

Suolinkaiset levittävät ihmisiin askariaasia, joka on 85 prosentissa tapauksista oireeton mutta saattaa tuntua myös hengenahdistuksena ja kuumeena.

The Lancetissa vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että joka vuosi 4 500 ihmistä kuolee suolinkaisiin.

6. Petoluteet: 12 000 kuolemaa

Petolude

Myös kuutospaikalle noustaan levittämällä ihmisiin tappavia sairauksia.

Petoluteilla on vahvat pisto- ja imukärsät. Kun ne imevät verta ihmisistä, ne voivat levittää trooppista loistautia nimeltä Chagasin tauti. Siihen kuolee vuosittain 12 000 ihmistä.

5. Kotilot: Yli 20 000 kuolemaa

Kotilo hiekassa
© Shutterstock

Kotilot saattavat näyttää pieniltä ja viattomilta, mutta ne voivat välittää skistosomiaasia aiheuttavaa loismatoa.

Yli 200 ihmistä sairastaa skistosomiaasia, ja siihen kuolee vuosittain ainakin 20 000 ihmistä ja ehkä jopa 200 000 ihmistä, arvioi WHO.

4. Koirat: 59 000 kuolemaa

Aggressiivinen koira näyttää hampaansa
© Shutterstock

Myös ihmisen paras ystävä kuuluu tälle listalle. Se ei kuitenkaan – välttämättä – johdu siitä, että koiralta palaisi pinna omistajaansa. Monissa maissa koira saattaa kantaa rabiesta (vesikauhua).

Viruksen aiheuttama tauti voi tarttua ihmiseen pureman kautta. Myös eläimen syljen joutuminen rikkinäiselle iholle tai limakalvoille voi tuoda tartunnan.

99 % noin 59 000 vuotuisesta rabieskuolemasta on koiran aiheuttamia, arvioi WHO.

3. Käärmeet: Noin 100 000 kuolemantapausta

Sininen myrkkykäärme oksalla
© Shutterstock

Käärmeet kuuluvat yhteenlaskettuna maailman vaarallisimpiin eläimiin – ja matelijoihin. WHO arvioi niiden tappavan joka vuosi koko maailmassa 81 000–138 000 ihmistä.

2. Ihmiset: 405 000 kuolemaa

Paljon ihmisiä kaupungissa
© Shutterstock

Kakkospaikalle pääsemme me itse: ihmiset. YK:n huume- ja rikosviraston synkät tilastot kertovat, että maailmassa tehtiin vuonna 2012 noin 437 000 murhaa.

Our World Data -julkaisun surullinen tilasto osoittaa, että vuonna 2017 maailmassa murhattiin kaikkiaan 405 000 ihmistä.

Olemme siis itsemme toiseksi pahin vihollinen.

1. Hyttyset: 1 miljoona kuolemaa

Hyttynen iholla

Pahin vihollisemme – ja maapallon vaarallisin eläin – on kuitenkin hyttynen. Pieni verenimijä tartuttaa vuosittain sairauksia useisiin miljooniin ihmisiin, ja joka vuosi noin miljoona kuolee niihin.

Yksi vaarallisimmista hyttysten levittämistä taudeista aiheuttaa joka vuosi yli 400 000 kuolemantapausta.

Muut tappavat taudit, kuten denguekuume, aiheuttavat myös usein kuoleman, ja ne tarttuvat etenkin Aasian ja Latinalaisen Amerikan lapsiin.

Ehdottoman tarkkaa tietoa kaikkien eläinten aiheuttamista kuolemantapauksista on mahdoton saada, joten listan luvut ja sijoitukset ovat suuntaa antavia.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota