12 eläinryhmää, joita kannattaa karttaa

Eläinten maailmaan mahtuu paljon muutakin kuin söpöjä kissanpentuja ja pehmeitä koalakarhuja. Osa eläimistä on niin myrkyllisiä, että niitä on syytä varoa.

Scorpion

Käärmeet lienevät myrkyllisistä eläimistä tunnetuimpia – ja pelätyimpiä. Eläinmaailmasta löytyy kuitenkin monta muutakin myrkyllistä lajia. Tähän on koottu joukko eläimiä, jotka on syytä jättää rauhaan.

Nisäkkäät

Nisäkkäiden joukossa ei ole paljon myrkyllisiä lajeja, mutta Australiassa ja Tasmaniassa elävillä vesinokkaeläinuroksilla on takajaloissaan kannukset, joista erittyvä myrkky aiheuttaa kovat kivut. Joidenkin päästäislajien sylki on myrkyllistä, joten niitä kannattaa käsitellä varoen.

Linnut

Pitohuit elävät Uudessa-Seelannissa. Ne erittävät ihoonsa ja höyheniinsä myrkyllistä ainetta, jota ne käyttävät puolustuskeinona. Myrkkysilauksen vuoksi nämä värikkäät linnut eivät maistu edes hyvin nälkäisille petoeläimille. Jos ihminen koskee lintuun ja sen jälkeen käsiään pesemättä esimerkiksi kasvoihinsa, kosketusalueelta voi kadota tunto.

Matelijat

Matelijoista monet ovat myrkyllisiä. Varottavien joukkoon kuuluvat monet käärmelajit, sillä osa niistä on ihmisille hengenvaarallisia. Liskoista vain kaksi lajia ovat niin myrkyllisiä, että ne aiheuttaisivat ongelmia ihmisille.

Sammakkoeläimet

Sammakoiden ja salamantereiden joukosta löytyvät maailman myrkyllisimmät eläinlajit. Niillä ei ole käärmeiden tavoin myrkkyhampaita, vaan niiden myrkkyaineet välittyvät ihon myrkkyrauhasten kautta. Joidenkin lajien myrkky on niin voimakasta, että niiden koskettaminen ilman käsineitä voi olla hengenvaarallista.

Kalat

Jotkin kalalajit ovat myrkyllisiä. Niiden myrkkyrauhaset ovat yleensä kiduksissa tai evien piikeissä. Kalat käyttävät myrkkyä vain puolustautumiseen. Pienellä huonosti tunnetulla syvänmerenkalaryhmällä näyttää kuitenkin olevan myrkkyhammas. Ne ilmeisesti käyttävät sitä saalistukseen.

Nilviäiset

Myrkylliset nilviäiset ovat harvinaisia, mutta jotkin keilakotilot erittävät vaarallista hermomyrkkyä. Kotiloiden kauniit kuoret ovat haluttuja keräilykohteita. Kotiloita kerätessään ihmisiä on joutunut sairaalahoitoon. Keilakotiloiden myrkky on myös tappanut ihmisiä.

LUE MYÖS: Tässä ovat Suomen vaarallisimmat eläimet

Hyönteiset

Ampiaiset ja mehiläiset ovat tuttuja kiusankappaleita, mutta myrkyllisiä lajeja on itse asiassa tuhansia. Onneksi suurin osa niistä on vaarallisia vain, jos niiden myrkylle on allerginen. Muuten ne ovat ihmisille useimmiten vain epämiellyttäviä.

Hämähäkit

Lähes kaikki hämähäkit ovat myrkyllisiä, mutta niiden myrkky ei aiheuta ongelmia ihmisille. Joidenkin trooppisten hämäkkilajien kanssa ei kuitenkaan kannata ryhtyä läheisempään tuttavuuteen, sillä ne ovat hengenvaarallisia.

Skorpionit

Kaikki skorpionit ovat myrkyllisiä, tosin vain muutaman kymmenen lajia ovat hengenvaarallisia aikuiselle ihmiselle. Skorpionien hännän päässä on myrkkyrauhaset ja piikki, minkä vuoksi niiden kanssa on syytä olla hyvin varovainen.

Juoksujalkaiset

Metsissä elävien nopeiden juoksujalkaisten myrkkyleuat ovat vaarallisia vain niiden saaliseläimille. Joidenkin trooppisten lajien purema saattaa kuitenkin aiheuttaa ongelmia ihmisillekin.

Tuhatjalkaiset

Tuhatjalkaiset ovat yleensä varsin rauhallisia eläimiä. Niillä ei ole hampaita eikä myrkkypiikkejä tai -leukoja. Jotkin lajit voivat silti uhattuna erittää voimakkaita myrkkyjä. Osa niistä voi olla vaarallisia myös ihmisille, jos esimerkiksi kädessä sattuu olemaan haava tai jos pistää sormen tuhatjalkaisen kosketuksen jälkeen pesemättä suuhun.

Haluatko tietää, mikä on myrkyllisin eläin? Tutustu listaan maailman myrkyllisimmistä eläimistä!

Polttiaiseläimet

Selkärangattomat polttiaiseläimet ovat varsin alkeellisia mutta erittäin vaarallisia eläimiä. Niiden polttiaissoluissa on myrkkyä. Tropiikissa elää pieniä meduusoja, jotka ovat niin myrkyllisiä, että ihminen voi kuolla, jos sattuu koskettamaan niitä.

Lähde: www.animaldanger.com