Tieteen menestysresepti grillaukseen

Grillijuhlat kuuluvat kesään. Nämä tiedevinkit siivittävät sinut vuoden grillimestariksi.

torstai 24. toukokuuta 2018

Lämpimänä kesäiltana kauneinta ovat tirisevän grillin ääni ja sieltä leviävä tuoksu.

Monet tarttuvat rohkeasti grillipihteihin, mutta perusvirheet voivat heikentää makunautintoa.

Näillä tieteellisillä grillausvinkeillä ylität taatusti kaikkien odotukset.

Vinkki 1: Hiili hakkaa kaasun

Kaasugrillin ehdoton valtti on nopeus. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että parhaat makuelämykset syntyvät hiiligrillissä.

Siinä ruoka nimittäin saa enemmän makua. Kun hiilen puuaines hajoaa kuumassa grillissä, se tuottaa guajakoli-nimistä aromia.

Vaikka nimi on outo, guajakolin maku on tuttu. Se on nimittäin sama savuinen aromi, joka maistuu pekonissa.

Pekonin ystäville suosittelemme siis ehdottomasti hiiligrilliä. 

2. Terävä veitsi parantaa makua

Sanotaan, että terävä veitsi on kokin paras ystävä, ja sanonnassa on vinha perä. Veitsellä on nimittäin enemmän merkitystä kuin arvaatkaan.

Terävällä veitsellä ruoan valmistelu käy helpommin, mutta lisäksi se vaikuttaa makuelämykseen.

Tuoreista yrteistä erittyy enemmän aromaattisia öljyä ja sipuli on helpompi kuullottaa, sillä terävä veitsi rikkoo niiden solurakennetta vähemmän.

Huippulaadukas veitsisetti Tieteen Kuvalehden mukana

Varustaudu kesään lihan leikkaamiseen ja fileointiin sopivalla hienolla kokkiveitsellä sekä vihannesten pilkkomiseen ja leikkaamiseen sopivalla Santoku-veitsellä.

Molempien veitsien pituus on 29 cm, ja ne on valmistettu ruostumattomasta teräksestä.

Juuri nyt saat veitsisetin + 2 nroa Tieteen Kuvalehteä erityisen hyvään hintaan – vain 7,90 euroa. Säästät siis 77 €.

Napsauta tästä ja lue lisää.

3. Suola on kaiken A ja O

Mausta liha suolalla jo kolme päivää ennen grillausta. Jauhelihapihvejä ei kuitenkaan koskaan pidä suolata etukäteen.

Suola nimittäin voi tehdä jauhelihapihveistä kovia, sillä se tuhoaa lihan proteiinia. Silloin lihaan muodostuu gelatiinia, joka saa sen tuntumaan kovalta.

Jos grillaat ribsejä, lihan maustaminen suolalla pari päivää ennen grillausta tekee ihmeitä.

4. Leikkaa liha oikein

Kun liha on grillattu, on aika ottaa hyvät veitset esiin. Tässä pitää olla tarkkana, sillä liha pitää leikata oikein.

Se nimittäin vaikuttaa merkittävästi lihan rakenteeseen kypsyysasteesta riippumatta.

Salaisuus on siinä, että liha leikataan lihassyiden kulkusuunnan vastaisesti. Se on melko helppoa.

Katso, mihin suuntaan lihassyyt kulkevat ja leikkaa niiden poikki. Näin liha sekä maistuu että näyttää paremmalta. 

Ja nyt kun kerran olet tässä...

Aiotko järjestää grillijuhlat lähiaikoina?

Meiltä saat apua.

Nimittäin kun nyt ostat 2 numeroa Tieteen Kuvalehteä ja Elementum-veitsisetin, säästät 77 euroa.

Veitsissä yhdistyvät toimivuus ja ergonomia sekä täydellisen futuristinen muotoilu. Terät muun muassa pintakäsitellään lasipuhaltamalla, jolloin laatuteräksen pintaan puhalletaan pieniä lasihelmiä. Se antaa koko veitselle kauniin ja helposti puhdistetavan mattapinnan.

Napsauta tästä ja lue lisää tarjouksesta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: