frontpage 9/12 fi

Tieteen Kuvalehti 9/2012

Lue Curiosity-mönkijän matkasta Marsiin ja siitä, miten rintamaidosta on tullut myyntituote.

torstai 7. kesäkuuta 2012 teksti Sebastian Relster

Nasan lennonjohdossa on pian jännittävät paikat, kun uuden Mars-luotaimen on määrä laskeutua elokuun 6. päivänä. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, luotain laskee naapuriplaneetan pinnalle Curiosity-mönkijän, joka alkaa nimensä (uteliaisuus) mukaisesti tyydyttää tutkijoiden tiedonjanoa. Curiosityn päätehtävänä on selvittää, onko Marsissa joskus ollut elämää. Kaikkiaan 900 kiloa painavalla mönkijällä on mukanaan mittava työkalupakki, jonka sisältöä suomalaisetkin tutkijat ovat olleet osaltaan kehittämässä.

Mars-mönkijästä kertovan artikkelin voit lukea sivuilta 20–27. Uutuutena siinä on QR-koodi. Kun skannaat koodin älypuhelimeesi, pääset tutustumaan Nasan animaatioon, jossa esitellään Curiosityn laskeutumista ja tehtävää. Jos sinulla ei ole älypuhelinta, voit katsoa animaation verkkosivuilta osoitteessa: tieku.fi/Curiosity. Hauskoja lukuhetkiä!

Antiikin Rooma numeroina

500?000 rikollista, sotavankia ja orjaa menetti henkensä Colosseumilla näytösotteluissa.

Äidinmaito on paras energiajuoma

Ainutlaatuinen äidinmaito on tulvillaan terveyttä edistäviä ominaisuuksia. USA:ssa rintamaidosta on tullut myyntituote.

Rantojen ryteiköt pitää pelastaa

Mangrovemetsiä hävitetään lämpimien seutujen rannoilta edelleen, vaikka seuraukset ovat tuhoisat. Ryteikköinä pidetyt mangrovet nimittäin antavat suojaa tsunameja ja myrskyjä vastaan.

Sähköinen paperi valtaa maailmaa

Energiapihi sähköpaperi on saanut kymmenessä vuodessa jo 40 miljoonaa käyttäjää. Uusia sovelluksia kehitetään koko ajan.

Siperian kaasu lämmittää Eurooppaa

Nord Stream -putki vie pian vuosittain 55 miljardia kuutiometriä kaasua Viipurista Itämeren poikki Saksaan.

UUTTA TIETOA Punaisenmeren pohjassa miljardien arvosta kultaa Kepler löysi lisää kahden tähden planeettoja Kasvi pyytää matoja Karibian intiaaneilla oli eksoottisia herkkuja

Muita aiheita: Muuntogeeniset imusolut tuhosivat syövän Sokea holkeri on Jäämeren erakko Arkeologit penkovat sodan jälkiä Ihmisen aivoihin ei mahdu enää lisää älyä

Osta lehti

Tieteen Kuvalehteä on myytävänä lehtipisteissä. Irtonumeron hinta on 8,75 euroa.

Voit myös tilata lehden: saat esimerkiksi tilauksesi 2 ensimmäistä numeroa ja tilaajalahjan hintaan 5,90. Lue lisää tarjouksista.

Voit ostaa Tieteen Kuvalehden iPad-version Applen App Storesta. Napsauta kuvaketta. Tieteen Kuvalehti+ maksaa 7,99 euroa/numero.

AppStore

Osta Tieteen Kuvalehti iPadille tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: