Frontpage 8/2012

Tieteen Kuvalehti 8/2012

Onko Maan elämä kemiallisten prosessien synnyttämää sattumaa vain tuliainen avaruudesta? Tutustu teorioihin elämän alkuperästä ja lue, millaisilla välineillä tänä kesänä jahdataan olympiamitaleja.

tiistai 8. toukokuuta 2012

Lontoossa järjestetään tänä kesänä 28. nykymuotoiset olympialaiset. Ensimmäiset modernit kisat käytiin vuonna 1896 Ateenassa. Tuolloin kaikilla urheilijoilla oli samanlaiset välineet ja se, joka pääsi nopeimmin maaliin tai hyppäsi korkeimmalle, voitti kisan. Nykyisin mitalijahtiin liittyvät niin urheilijoiden yksilölliset uima-asut ja juoksukengät kuin erilaiset tekniset apuvälineetkin, kuten lasertähtäin ja video, joka auttaa analysoimaan suoritusta. Lue uudesta Tieteen Kuvalehdestä, mitä kaikkea ”hyvä tekniikka” urheilussa nykyään tarkoittaa.

Hyvää tekniikkaa käsitellään myös artikkelissa, jossa kerrotaan, miten 16 vuoden porausurakka Alpeilla on ohi. 57 kilometriä pitkä Gotthardin tunneli on nyt viimeistelyä vaille valmis, eli pian junamatka Sveitsistä Italiaan taittuu entistä nopeammin.

Riikka Weckstén toimittaja

Elämän alkuperä puhuttaa

Tuliko elämä Maahan meteoriitin mukana vai syntyikö se täällä kemiallisen prosessin tuloksena? Kummallekin vaihtoehdolle löytyy tukea.

Syrjäisen saaren rottasota

Etelä-Georgian saaressa tuhotaan rottia kahdella helikopterilla ja 300 tonnilla rotanmyrkkyä.

Lääkärin pikku apulaiset

Tähystystutkimuksissa on jo jonkin aikaa käytetty nieltäviä kapseleita, jotka välittävät tietoja elimistön sisältä. Kehitteillä on myös pieniä lääkintärobotteja.

Paras tekniikka voittakoon

Erikoisvalmisteiset juoksukengät, jousiampujien lasertähtäimet ja ratsastajien sähkösatulat. Kun tavoitteena on mitali olymnpialaisissa, kaikki sallitut keinot yritetään ottaa käyttöön.

Muita aiheita: Tunneli lyhentää junamatkaa Alppien poikki Olemassaolon taistelussa huonokin voi voittaa Koodinmurtaja ei kelvannut sankariksi Arabian aavikolla metsästettiin ennen gaselleja Eliniän pidentyminen lisäsi luovuutta Keksinnön tarina: matkapuhelin Elimistössä liikkuva robotti avustaa lääkäriä

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: