Frontpage 8/2011

Tieteen Kuvalehti 8/2011

Mars-sarja jatkuu uudella kiinnostavalla artikkelilla. Lue myös salaperäisistä brydenvalaista ja siitä, mitä hyötyä ihmiselle on ollut häveliäisyydestä.

keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Seksiä vai sivistystä? Kärjistäen voidaan sanoa, että varhaiset ihmiset joutuivat tekemään vaikean valinnan. Ihmisen evoluutioon perehtyneet tutkijat nimittäin uskovat, että jos ihmiset eivät olisi alkaneet peitellä sukupuolielimiään ja siten vähentäneet yksilöiden välistä kilpailua seksikumppaneista, keksintöjen tekemiseen ja kulttuurin kehittämiseen ei olisi jäänyt aikaa.

Monen antropologin mielestä juuri häveliäisyys on ratkaiseva ero ihmisen ja eläinten välillä. Mikään muu laji ei ihmisen tavoin pyri häivyttämään ensisijaisia sukupuoliominaisuuksiaan ja harjoittamaan seksiä vain toisilta salassa. Kainostelu on vähentänyt avoimen seksuaalisen viestinnän osuutta ihmisten kanssakäymisessä. Mitä vähemmän mahdollisuuksia tirkistelyyn on ollut, sitä enemmän energiaa on voitu käyttää kulttuurin kehittämiseen.

Esivanhemmissa herännyt kainous ei ollut tietoinen valinta, mutta se avasi tien ihmislajin menestykseen. Lue lisää häveliäisyydestä Tieteen Kuvalehden uudesta numerota.

Riikka Weckstén toimittaja

Ihminen muuttaa naapuriin

Pysyvän tukikohdan rakentaminen Marsiin on ensimmäinen askel matkalla kohti punaiselle planeetalle perustettavaa siirtokuntaa.

Harvinaisia kuvia solakasta jättivalaasta

Brydenvalaat eivät muiden hetulavalaiden tavoin syö vain planktonia, vaan ne hotkivat myös sillejä ja makrilleja. 18 metriä pitkä ja jopa 22 tonnia painava jätti viihtyy yleensä omissa oloissaan, joten siitä on tähän mennessä tehty melko vähän havaintoja.

Memnonin kolossit saivat kavereita

Luxorissa säilyneistä farao Amonhotep III:n kuolintemppelin jäännöksistä on löydetty kymmenittäin isoja kivipatsaita.

Suprajohteista löytyi toistuvia kuvioita

Yllättävä tutkimustulos osoitti, että suprajohteissa happiatomit muodostavat fraktaalikuvioita, joiden koko vaikuttaa aineen sähkönjohtokykyyn.

Muita aiheita:

Ennätyssilta yhdistää pian Sisilian Italiaan Geenihoito hillitsee stressiä Göringin veljeksistä toinen oli humaani Sukupuutosta takaisin elävien kirjoihin

Osta lehti

Tieteen Kuvalehteä on myytävänä lehtipisteissä. Irtonumeron hinta on 8,50 euroa.

Voit myös tilata lehden: saat esimerkiksi tilauksesi 2 ensimmäistä numeroa ja tilaajalahjan hintaan 5,90. Lue lisää tarjouksista

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: