Mag 8 FI

Tieteen Kuvalehti 8/2010

Lue muun muassa Etiopiassa yli neljä miljoonaa vuotta sitten eläneestä Ardista ja tulevaisuuden paristoista.

tiistai 18. toukokuuta 2010 teksti Riikka Weckstén

Siitä ei ole vielä kovin pitkä aika, kun eri puolilla maailmaa etsittiin tosissaan puuttuvaa rengasta eli oletettua ihmisen ja apinan välimuotoa. Nykyään tiedetään, että ihmislaji ja sen lähimmät eläinsukulaiset, simpanssit, eivät polveudu mistään välimuotoisesta apinaihmisestä tai ihmisapinasta, vaan molemmilla on omanlaisensa kehityshistoria.

Puuttuvan renkaan sijasta kädellistutkijat toivovatkin löytävänsä fossiileja, jotka antavat valaistusta sekä ihmissuvun että eri ihmisapinalajien varhaisvaiheisiin. Yhteistä kantamuotoa ei vielä tunneta, mutta siitä, millainen se todennäköisesti oli, on jo saatu viitteitä. Se muistutti varmasti yli neljä miljoonaa vuotta sitten Etiopiassa elänyttä Ardipithecus ramidusta. Ardiksi nimetyn naaraspuolisen yksilön jäännökset osoittavat, että se oli jo monella tavalla ihmisen kaltainen kädellinen, vaikka sillä oli myös paljon apinamaisia piirteitä. Ihmisen ja ihmisapinoiden evoluutiosta lisää sivulta 20 alkavassa artikkelissa.

Riikka Weckstén Toimittaja

Geeninsiirto parantaa sairaat silmät kerralla

Eri tavoin näkövammaiset ihmiset voivat hyötyä geeniterapiasta. Eläinkokeet osoittavat, että sillä on mahdollista hoitaa esimerkiksi värisokeutta.

Paristo saa uusia muotoja

Myös sähkölähteiden pitää vastata ajan haasteisiin. Aivan uudenlaisia paristoja kehitetään muun muassa vaatteisiin ja kulkuneuvoihin

Näin nähdään, mitä pään sisällä tapahtuu

Aivojen toiminta kertoo muun muassa ihmisen terveydentilasta. Tutkimustapoja on useita.

Sokotra lumoaa luonnonoikuillaan

Afrikan sarven jatkeelta näyttävä saariryhmä Intian valtameressä on eksoottinen paikka. Maayhteyden kadottua noin 30 miljoonaa vuotta sitten saarten eläimet ja kasvit ovat saaneet kehittyä – tai olla kehittymättä – kaikessa rauhassa.

Mount Everestin kutsu: Kauhujen vuosi

Everestin rinteillä on päättänyt päivänsä jo melkoinen määrä kiipeilijöitä. Vuonna 1996 kuolemantapauksia sattui kuitenkin harvinaisen paljon. Yksi päivä oli erityisen dramaattinen.

Muita aiheita:

Keinotekoiset eliöt auttavat ihmiskuntaa Fermi-teleskooppi avaa uusia näkymiä Loissieni valtaa isäntänsä aivot

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: