Frontpage 7/2011 FI

Tieteen Kuvalehti 7/2011

Lue Luoteisväylän etsimisestä, maapallon tuntemattomista puolista ja hyönteisistä, joista saadaan tietoa menneisyydestä.

keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Rikkauksien ja kuuluisuuden kaipuu sai ennen monet lähtemään uhkarohkeille retkille maapallon tutkimattomille alueille. Vaikka osa heistä maksoi haaveistaan kovan hinnan eikä koskaan palannut, toiset olivat taas valmiita koettamaan onneaan. Luoteisväylän etsimisen historia on siitä hyvä esimerkki. Jokaista kadonnutta tai epäonnistunutta retkikuntaa kohden oli kymmenen uutta valmiina lähtöön. Matkan virallisena syynä saattoi olla edellisen retkikunnan etsiminen, mutta useimmiten lähtijöiden tavoitteena oli purjehtia ensimmäisenä Amerikan mantereen pohjoispuolitse.

Kilpailu oli kovimmillaan 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa, jolloin norjalainen Roald Amundsen Gjøa-aluksellaan vihdoin sai kunnian itselleen. Sitä ennen monet laivat ehtivät upota tai kadota jäisille vesille. Niin kävi myös brittiläiselle HMS Investigatorille, jonka hylky löydettiin vasta kesällä 2010. Lue lisää epäonnisesta retkikunnasta ja siitä, miten kanadalaisarkeologit paikansivat aluksen.

Riikka Weckstén toimittaja

Määränpäänä Mars: Tutkimus

Kuva Marsista muuttuu lento lennolta Viiden vuosikymmenen aikana luotaimet ja mönkijät ovat jo ehtineet kerätä paljon tietoa Marsista. Silti melkein jokainen lento on yllättänyt tutkijat tuloksillaan.

Fyysikot tekivät ansan antiaineelle

Niin kutsuttuun atomiloukkuun on onnistuttu saamaan 38 antivetyatomia 172 millisekunnin ajaksi. Nyt fyysikot toivovat pääsevänsä tutkimaan, miten antiaine käyttäytyy.

Ötököitä menneisyydestä

Arkeologit saavat apua hyönteisiltä. Niitä tutkimalla on esimerkiksi selvinnyt, että mocheintiaanit syöttivät ruumiit kärpäsille ja kuoriaisille.

Maapallo haastaa tutkijat

Onko Maa ainoa laatuaan?Mitä on Maan ytimessä? Mikä liikuttaa Maan kuorta?Milloin elämä syntyi? Mikä pitää ilmaston vakaana? Näihin kysymyksiin geologit etsivät yhä vastauksia.

Muita aiheita:

Afrikassa lepakot uudistavat sademetsää Polkuennätyksiä maalla, merellä ja ilmassa Räätälöity iho parantaa sairauksia

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: