Frontpage 3/2011

Tieteen Kuvalehti 3/2011

Lue valtataistelusta muinaisessa Egyptissä, sukupuolten välisestä kilpailusta sorsien keskuudessa ja kymmenestä tavasta varastoida vihreä energiaa.

maanantai 24. tammikuuta 2011 teksti Riikka Weckstén

Yli 3?300 vuotta sitten oli meneillään huima maailmanpoliittinen jännitysnäytelmä. Kaksi suurvaltaa oli sodassa keskenään, kun toisen kuningas kuoli. Omassa maassaan epäsuosioon joutunut leskikuningatar teki varsin yllättävän ratkaisun: hän tarjoutui salaa vihollismaan hallitsijan pojan vaimoksi. Liitto olisi auttanut kuningatarta pysymään vallassa ja taannut hänen lapsilleen suuremman valtakunnan.

Kuningatar teki siis vakain mielin valtiorikoksen, mutta hänen suunnitelmansa epäonnistui. Joku sai vihiä kuningattaren hämäristä aikeista ja tappoi vihollismaan kuninkaan pojan, ennen kuin tämä ehti leskikuningattaren luo.

Supervallat olivat Egypti ja heettiläisten valtakunta. Vaikka kertomus tunnetaan sekä egyptiläisistä että heettiläisistä lähteistä, egyptologit ovat olleet epävarmoja siitä, oliko maanpetturi Ekhnatonin leski Nefertiti vai Tutankhamonin leski? Osa tutkijoista uskoo löytäneensä vastauksen.

Riikka Weckstén, toimittaja

Avaruusajan alku oli uhkapeliä

Kun Juri Gagarin 50 vuotta sitten ensimmäisenä ihmisenä kävi avaruudessa, alkoi kilpailu, jossa sekä Neuvostoliitto että Yhdysvallat pelasivat venäläistä rulettia.

Sukupuolten kilpailu loi jättisiittimen

Argentiinankuparisorsakoiras on kehittänyt mittavan sukuelimen varmistaakseen geeniensä siirtymisen. Viimeisen sanan suvunjatkamisesta sanoo silti naaras.

10 tapaa säilöä päästötöntä energiaa

Uusiutuvien energianlähteiden haittapuoli on se, että energiaa ei aina ole tarjolla juuri silloin, kun sitä tarvittaisiin. Uudet varastointimenetelmät tarjoavat ongelmaan ratkaisuja.

Hyrrä korjaa tasapainoaistin

Monet ihmiset kärsivät alituisesta huimauksesta, koska heidän tasapainoelimensä on vaurioitunut. Nyt se voidaan korjata istutteella.

Internetistä tulee taistelukenttä

Tietoverkoissa mellastavat jo nyt hakkerit ja vakoojat. Tutkijat pelkäävät, että edessä on digitaalinen asevarustelu.

Muita aiheita:

Hornankattila kiehuu keskellä Afrikkaa Uusi löytö: apinoiden juuret ovat Aasiassa Akupunktuurin salat selvisivät

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: