Frontpage 2/2011

Tieteen Kuvalehti 2/2011

Tieteen Kuvalehden vuoden 2011 keskeinen aihe ovat aivot. Niistä kerrotaan jo tuoreimmassa numerossa. Lisäksi pääset lukemaan etruskeista, aasialaisherhiläisistä ja uusista alkuaineista.

maanantai 3. tammikuuta 2011

Nykymaailmassa suuntien tajuaminen ei aina ole helppoa. Kaiken lisäksi saattaa olla niin, että olemme itse tehneet suunnan hahmottamisesta itsellemme vaikeaa. Vaikka käsitteet oikea ja vasen voivat olla käyttökelpoisia välineitä, ne ovat osoittautuneet suorastaan luonnonvastaisiksi. Ihmisen aivot eivät nimittäin osaa toimia käsitteiden vaatimalla tavalla, sillä jokainen tulkitsee aina omasta näkökulmastaan sen, mikä on oikea ja mikä vasen. Tutkijat ovat päätyneet siihen, että ihmisen aivot hahmottavat suunnan helpoiten esimerkiksi luonnossa olevien kiintopisteiden mukaan.

Uusi synnynnäistä tilantajua ja suuntavaistoa käsittelevä tutkimus on vain yksi esimerkki siitä, miten tietämys ihmisaivojen toiminnasta kasvaa koko ajan. Tieteen Kuvalehti on valinnut vuoden 2011 teemaksi juuri aivot ja niiden tutkimisen. Vuoden mittaan julkaisemme useita aivojen arvoituksia valottavia artikkeleja.

Riikka Weckstén toimittaja

Villi ja vapaa etruskinainen

Kauniita, seuranhaluisia ja persoja viinille. Näin antiikin kreikkalaiset kuvasivat roomalaisia edeltäneen Italian alkuperäiskansan naisia. Vastikään löydetyt asumuksen jäännökset valottavat etruskien elämää ja tapoja.

Uusia alkuaineita laboratoriossa

Fyysikot ovat saaneet laboratorio-oloissa aikaan superraskaita alkuaineita. Ne ovat olemassa vain sekunnin murto-osia eikä niitä esiinny lainkaan luonnossa.

Apuaineista lisätehoa rokotteisiin

Rokotteet eivät aina vaikuta kyllin nopeasti ja tehokkaasti. Tehoa voidaan lisätä apuaineilla, joiden on todettu aktivoivan elimistön immuunijärjestelmää.

Akku saa alkunsa Andeilta

Etelä-Amerikan suola-aavikoilla on meneillään todellinen litiumkuume. Sieltä saadaan harvinaista metallia, jota tarvitaan muun muassa matkapuhelimien ja sähköautojen akkuihin.

Tappajaherhiläinen leviää Euroopassa

Ihminen toi aasialaisherhiläiset Ranskaan. Nyt tulokkaat saalistavat mehiläisiä, uhkaavat romahduttaa hunajantuotannon ja vaarantavat hyötykasvien pölytyksen.

Muita aiheita:

Omat siivet lisäävät liikkumisen vapautta Hubblen seuraaja alkaa olla valmis Kalaliskot olivat tasalämpöisiä Turkkilaiset toivat maanviljelyn Eurooppaan

Osta lehti

Tieteen Kuvalehteä on myytävänä lehtipisteissä. Irtonumeron hinta on 8,50 euroa.

Voit myös tilata lehden: saat esimerkiksi tilauksesi 2 ensimmäistä numeroa ja tilaajalahjan hintaan 5,90. Lue lisää tarjouksista

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: