Frontpage 17/2010

Tieteen Kuvalehti 17/2010

Lue uudesta lehdestä lääkehoidosta, jolla on onnistuttu herättämään potilaita koomasta, ja lasersäteen viidestä vuosikymmenestä.

maanantai 1. marraskuuta 2010

Sormeen tullut pieni haava tai bakteerin kulkeutuminen ilman mukana keuhkoihin eivät herätä ihmisen huomiota, mutta elimistössä niistä käynnistyy oikopäätä koko joukko reaktioita. Itse asiassa elimistössä vallitsee jatkuva sotatila, kun tunkeilijoiden torjuntaan erikoistuneet joukot yhteistoiminnassa pyrkivät mahdollisimman nopeasti eroon taudinaiheuttajista ja muista kutsumattomista vieraista, jotka muuten saattaisivat aiheuttaa vahinkoa.

Immuunijärjestelmän toiminnasta on saatu viime vuosina entistä yksityiskohtaisempi käsitys. Elimistön vastustuskyvyn tunteminen tarjoaa uusia mahdollisuuksia kehittää lääkkeitä, jotka tehostavat puolustusta tai estävät sitä kääntymästä kehon omia soluja vastaan. Lue lisää uudesta Tieteen Kuvalehdestä.

Riikka Weckstén toimittaja

Arkeologit sukeltavat Euroopan kivikauteen

Jääkauden päätyttyä melkein puolet asutusta Euroopasta jäi veden alle. Rannikoilla sijainneet kivikautiset asuinpaikat kokivat Atlantiksen kohtalon. Nyt niiden tutkimisella alkaa olla kiire.

Laserista on tullut osa kaikkien arkea

Kun lasersäde keksittiin, sen irvailtiin olevan ratkaisu ongelmaan, jota ei ole. Nyt 50 vuotta myöhemmin laser on välttämätön apuväline monella alalla.

Lääke herättää koomapotilaan

Uudella lääkehoidolla on onnistuttu herättämään potilaita koomasta. He ovat myös toipuneet aivovammastaan.

Vuoden 2050 ilmastoa testataan kuplassa

Ecotron-tutkimusasemalla Ranskassa testataan kasvihuoneissa, miten kasvit selviävät, jos ilmasto lämpenee odotetulla tavalla.

Muita aiheita:

Eläinmaailman erilaiset isät Uusi kamera kokoaa onnistuneen kuvan Kalmisto säilytti Korean rautaiset ritarit Luotain kurkistaa Jupiterin pilvien alle

Osta lehti

Tieteen Kuvalehteä on myytävänä lehtipisteissä. Irtonumeron hinta on 8,50 euroa.

Voit myös tilata lehden: saat esimerkiksi tilauksesi 2 ensimmäistä numeroa ja tilaajalahjan hintaan 5,90. Lue lisää tarjouksista

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: