Frontpage 16/2011

Tieteen Kuvalehti 16/2011

Lue kolme erilaista elämänohjetta. Tutustu lajeihin, jotka ovat eläneet miljoonia vuosia eristyksissä muusta maailmasta, ja syvenny artikkeliin, jossa kerrotaan, miten painopiste taistelussa syöpää vastaan siirtyy ennaltaehkäisyyn.

torstai 20. lokakuuta 2011

Millähän tavalla elämä kehittyy ympäristössä, joka on ollut eristyksissä muusta maailmasta miljoonia vuosia? Kun venäläistutkijoiden pora läpäisee vielä viimeiset 30 metriä Antarktiksen mannerjäätä, se osuu melkein neljän kilometrin syvyydessä olevaan Vostokjärveen. Jos hyisestä järvestä löydetään bakteereja, ne ovat varmasti hyvin erilaisia kuin muut bakteerilajit, sillä ne ovat eläneet eristyksissä varsin omalaatuisessa ympäristössään 14 miljoonaa vuotta.

Eristyneisyys voi säilyttää – ja kätkeä– lajeja eri puolilla maapalloa. Tieteelle ennen tuntemattomia eläimiä onkin löydetty jatkuvasti. Löytöjä on tehty viime vuosina esimerkiksi Mekongjoen ympäristössä. Se oli poliittisten levottomuuksien vuoksi vuosikymmenien ajan tutkijoiden ulottumattomissa. Nyt siellä on havaittu eläimiä, joiden oli jo uskottu kuolleen sukupuuttoon. Lue lisää Vostokjärven kairauksista sivulta 50 ja Mekongin alueen tutkimuksesta sivulta 26.

Riikka Wécksten toimittaja

Askeleen edellä syöpää

Syövän hoitoon on kehitetty uusia menetelmiä, jotka siirtävät taistelun painopisteen ennaltaehkäisyyn.

Jumalan kolme kirjaa

Koraani, Raamattu ja Toora tarjoavat neuvoja siihen, miten ihmisen tulisi elää. Elämänohjeissa on niin eroja kuin yhtäläisyyksiäkin.

Geeli auttaa kasveja kuivilla seuduilla

Hyytelömäinen hydrogeeli sitoo itseensä vettä maaperästä. Kasvit saavat siitä vettä tasaisesti ja selviävät kuivillakin seuduilla.

Mekong on eläintutkijan aarreaitta

Vuosikymmeniä Mekongjoen ympäristössä oli rauhatonta, eikä tutkijoilla ollut asiaa viidakkoon. Nyt alueelta on löydetty sekä tieteelle tuntemattomia että muualla uhanalaisia lajeja.

Muita aiheita:

Takkuavien kännyköiden aika on ohi Taivaalta etsitään Auringon sisaruksia Sota-ajan naispilotteja muistettiin vihdoin Mikroskoopin tarina

Osta lehti

Tieteen Kuvalehteä on myytävänä lehtipisteissä. Irtonumeron hinta on 8,50 euroa.

Voit myös tilata lehden: saat esimerkiksi tilauksesi 2 ensimmäistä numeroa ja tilaajalahjan hintaan 5,90. Lue lisää tarjouksista

Voit ostaa Tieteen Kuvalehden iPad-version Applen App Storesta. Napsauta kuvaketta. Tieteen Kuvalehti+ maksaa 7,99 euroa/numero.

AppStore

Osta Tieteen Kuvalehti iPadille tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: