Frontpage 16

Tieteen Kuvalehti 16/2010

Lue juttu taistelusta maailmanlaajuisia epidemioita vastaan. Uudesta Tieteen Kuvalehdestä saat myös vastauksen siihen, missä huumori asuu.

maanantai 18. lokakuuta 2010 teksti Riikka Weckstén

Kukaan ei tiedä, milloin seuraava maailmanlaajuinen epidemia sotkee nykyisen tautikartan. Varmaa on vain se, että uusia taudinaiheuttajia ilmaantuu. Vielä 50 vuotta sitten uskottiin, että tartuntataudit oli jo saatu melko hyvin kuriin. Nykyään tilanne on toinen, sillä kolmasosa kuolemantapauksista johtuu tartuntataudeista.

Viime vuosikymmenien aikana on nähty toistuvasti, miten uusia sairauksia syntyy, kun virukset ja bakteerit leviävät eläimistä ihmisiin. Samoin on tajuttu, miten nopeasti taudinaiheuttajat voivat vallata koko maapallon lentomatkustajien avulla. Immuunikato, sars ja lintuinfluenssa ovat vain muutamia esimerkkejä terveysuhkista.

Tutkijat varoittavat, että tulevat taudit voivat olla niitä vakavampia. Virus, jonka aiheuttama sairaus kehittyy pitkän ajan kuluessa mutta joka leviää yhtä tehokkaasti kuin nuhakuume, olisi todella vaikea vastus. Lue lisää aiheesta uudesta Tieteen Kuvalehdestä.

Riikka Weckstén Toimittaja

Luotain etsii elämää Venuksen pilvistä

Venus Express on ehkä löytänyt Venuksesta elämän merkkejä. Planeetan tiheässä pilviverhossa voikin siis piillä yllätyksiä.

Biomuovi kasvaa pellossa

Luonnossa hajoavien muovien tuotanto lisääntyy nopeasti. Biomuovien käyttö pienentää kasvihuonepäästöjä.

Aivokuvat valottavat huumoria

Aivokuvista on saatu selville, mitkä aivojen osat aktivoituvat, kun jokin kutkuttaa nauruhermoja.

1 kysymys – 3 vastausta

Miksi Pääsiäissaari kuihtui? Aikoinaan hyvin vehreän Pääsiäissaaren kivipatsaat kertovat menneistä loiston päivistä. Vieläkään ei tiedetä, mikä johti kulttuurin tuhoutumiseen.

Muita aiheita

New York saa uuden ilmeen Maailmanlaajuinen jääkausi kylmensi Maan Delfiinit lähtevät metsäretkelle

Osta lehti

Tieteen Kuvalehteä on myytävänä lehtipisteissä. Irtonumeron hinta on 8,50 euroa.

Voit myös tilata lehden: saat esimerkiksi tilauksesi 2 ensimmäistä numeroa ja tilaajalahjan hintaan 5,90. Lue lisää tarjouksista

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: