Frontpage 15/2010

Tieteen Kuvalehti 15/2010

tiistai 21. syyskuuta 2010 teksti Riikka Weckstén

Sademetsissä elää uskomattoman paljon eläin- ja kasvilajeja. Vuosien varrella on esitetty yli sata erilaista teoriaa siitä, mistä trooppisen luonnon lajirunsaus johtuu. Silti asia on yhä biologian suurimpia arvoituksia, sillä yksikään tähänastisista teorioista ei ole onnistunut tarjoamaan kysymykseen tyhjentävää vastausta.

Kansainvälisessä tutkimushankkeessa otetaan selvää syistä. Siinä lähempään tarkasteluun on päässyt 40 sademetsää 21 maasta. Tarkasteltavilta alueilta, joiden pinta-ala on 50 hehtaaria, mitataan ja luetteloidaan jokainen puu. Näin erilaisista sademetsistä saadaan mahdollisimman tarkka kuva. Trooppisen luonnon käyminen läpi tiheällä kammalla on valtava urakka, mutta se kannattaa, jos sen ansiosta lopultakin selviää, miksi elämä ilmeisesti noudattaa sademetsissä erilaisia pelisääntöjä kuin muualla. Riikka Weckstén toimittaja

Asteroidi saa vieraita Maata Presidentti Obama on linjannut Yhdysvaltojen avaruusohjelman uudet tavoitteet. Päämääränä on yhä lento Marsiin, mutta sitä ennen astronautit suuntaavat asteroidille, jonka rata kulkee läheltä Maata.

Viikingit joutuivat joukkohautaan 51 viikingin jäännökset kertovat, että yli tuhat vuotta sitten Englantiin tunkeutuneita skandinaaveja nöyryytettiin ennen mestaamista.

TEEMA: Luonnontieteiden haasteet ensi vuosikymmenellä Luonnonlakien, elämän kehityksen ja maapalloa muovaavien voimien ymmärtäminen ovat lähitulevaisuuden tavoitteita.

Oppilaat opettavat itseään Tulevaisuuden koulussa liitutaulu, kirjat ja vihkot ovat vaihtuneet lehtiötietokoneisiin ja vuorovaikutteisiin kosketusnäyttöihin.

Muita aiheita: Hammaslääkärit vaihtavat työkalujaan Pyörällinen raketti kiihdyttää ennätykseen Geologi taustoitti Raamatun tapahtumia

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: