Frontpage 14/2012

Tieteen Kuvalehti 14/2012

Sadassa vuodessa lääketieteen kehitys on länsimaissa pidentänyt keskimääräistä elinikää noin 35 vuodella. Suuntaus tuntuu jatkuvan.

torstai 13. syyskuuta 2012 teksti Riikka Weckstén

Nykyisellään maailmassa arvioidaan olevan puolisen miljoonaa yli satavuotiasta ihmistä. Vuonna 2050 määrän uskotaan olevan jo yhdeksänkertainen. Eliniän pidentymisestä saamme kiittää lääketieteen kehitystä: monet sairaudet, jotka ennen johtivat varmaan kuolemaan, ovat nyt voitettavissa.

Nykyään syntyvillä lapsilla on myös paljon enemmän mahdollisuuksia itse vaikuttaa oman elämänsä pituuteen kuin vanhemmillaan. Kantasoluihin perustuvat varaosat ja geenihoidot edistyvät koko ajan.

Jos kehitys jatkuu samansuuntaisena, joku tämän päivän pienokaisista ehtii juhlia vielä 150-vuotispäiväänsä.

Hieman lyhyemmän aikavälin uutinen on se, että seuraavasta numerosta alkaen Tieteen Kuvalehti uudistuu. Lue lisää siitä, millaisia uusia juttusarjoja ja vuorovaikutteisia elämyksiä on luvassa. Hauskoja lukuhetkiä!

Pohjassa tehdään pitkää päivää

Tilaa on niukasti, mutta näköala ja ympäristö ovat ainutlaatuiset. Maailman ainoassa pysyvässä vedenalaisessa tutkimusasemassa, Aquariuksessa, asutaan ja paiskitaan töitä 20 metriä merenpinnan alapuolella.

Digitaalikameran voittokulku

Viimeinen Kodachrome-filmi valmistettiinkolme vuotta sitten. Filmi jäi kuvakennon jalkoihin. Lue digikameran tarina.

Lähisähköä kaupungista

Vanhat kaatopaikat muuttuvat energialähteiksi. Myös kaupunkilaisten ruoka tulee yhä lähempää, sillä tulevaisuudessa maanviljely on urbaani elinkeino.

Palon syy löytyy aina

Palonsyyntutkijoiden harjaantunut silmä ja tehokas tekniikka löytävät tulipalon syyn vaikka jäljellä olisivat vain hiiltyneet rauniot.

Muita aiheita

Tutkijat setvivät Kleopatra-myyttejä Tulevaisuuden kosmiset lomakohteet Aurinkokenno matkii kasveja Laboratoriossa syntyy tappaja

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: