Frontpage 13/12

Tieteen Kuvalehti 13/2012

T. rex oli suurin petolisko. Tuoreiden tutkimusten mukaan se oli sekä kookkaampi että pelottavampi kuin ennen uskottiin. Lue myös geenihoidon kehityksestä ja tulevaisuuden metropoleista, joiden suunnitteluun otetaan mallia keskiajan kaupungeista.

tiistai 28. elokuuta 2012 teksti Riikka Weckstén

Noin 65 miljoonaa vuotta sitten Tyrannosaurus rex edusti suurpetojen eliittiä. Aiemmin uskottiin, että hirmuinen lisko painoi ”vain” kuutisen tonnia, mutta uusien tutkimusten mukaan nuori T. rex lihoi jopa seitsemän kilon päivävauhtia ja sai täysikasvuisena maan vavahtelemaan melkein yhdeksän tonnin elopainollaan.

Koska T. rex lisäksi puri 50 kertaa niin suurella voimalla kuin leijona ja sillä oli terävät piikkihampaat, jättilisko oli pelottava ilmestys.

Järkälemäisyydestä oli myös haittaa. T. rexin häntä ei kasvanut samaa tahtia muiden ruumiinosien kanssa, ja vähitellen eläimen tasapainopiste muuttui. Lajin täysikasvuiset yksilöt tuskin olivat yhtä ketteriä saalistajia kuin nuoret, ja ne saattoivat jopa joutua tyytymään raatoihin. Lue lisää liitukauden lopun muhkeasta maapedosta ja sen kasvukäyrästä uudesta Tieteen Kuvalehdestä.

Ideasta arkeen: GEENIHOITO

Geenihoidot ovat kehittyneet nopeasti. Nykyään menetelmällä voidaan jo varsin turvallisesti parantaa vakavia perinnöllisiä sairauksia.

Sota rapujen saaressa

Joulusaari on ollut rapujen valtakuntaa, mutta nyt ravut ovat vaikeuksissa, kun muurahaisarmeija iskee tehokkaalla happoaseellaan.

Ydinaseet numeroina

300?000?000 asteen lämpötilat ovat mahdollisia sillä hetkellä, kun ydinpommi räjähtää. Tunnetko nämä faktat ydinaseista ja niiden tuhovoimasta?

Epäonninen retkikunta uurasti loppuun asti

Robert Scott kuoli palatessaan etelänavalta, jonne hän ehti toisena. Matka oli kuitenkin tieteellinen menestys.

Muita aiheita:

Kiista: Olemmeko yksin kaikkeudessa? 4-d-mikroskoopilla filmejä nanomaailmasta Keskiajan kaupunki sopii metropolin malliksi Superihminen häikäisee kyvyillään

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: