Front page 13/2010

Tieteen Kuvalehti 13/2010

Lue muun muassa ilmastonmuutosta hillitsevistä meduusoista, migreenikohtauksen syistä ja tuhotuiksi luulluista seinäluteista, joista on jälleen riesaa.

perjantai 20. elokuuta 2010 teksti Riikka Weckstén

Vuosikymmenen vaihde on hyvä ajankohta pohtia, millaiset odotukset eri alojen tutkimukseen seuraavien kymmenen vuoden aikana kohdistuvat. Uudessa kolmiosaisessa teemasarjassa pureudutaan tulevaisuuden haasteisiin lääketieteen, tekniikan ja ympäristönsuojelun alalla. Artikkeleissa esitellään niitä tavoitteita, jotka eri alojen tutkijat haluaisivat 2010-luvulla saavuttaa, ja pohditaan, miten todennäköiseltä toiveiden toteutuminen tällä hetkellä näyttää.

On selvää, että toimituksen nyt esittämät arviot voivat mennä päin honkia, sillä tieteen ja tutkimuksen maailmassa kehitys on joskus varsin arvaamatonta. Tuleva vuosikymmen tuo varmasti mukanaan yllättäviä löytöjä, keksintöjä ja tutkimustuloksia. Kun kymmenen vuoden kuluttua katsotaan taaksepäin, voidaan hyvinkin hämmästellä samaan tapaan kuin nyt, miten paljon yhdessä vuosikymmenessä on saatu aikaan.

Riikka Weckstén toimittaja

Suolajärvi on koelaboratorio Tyynenmeren meduusat ovat löytäneet suojaisan elinympäristön Palaun suolajärvistä. Eläimiä tarkkailemalla on saatu selville, että ne hillitsevät ilmastonmuutosta liikkeillään.

Valonarkuuden syy löytyi silmistä Valo voi pahentaa migreenikohtausta. Sitä, miksi häikäisy voimistaa päänsärkyä, ei tarvitse enää arvailla. Ongelmat alkavat verkkokalvolta.

Tuhotuiksi luullut lutikat ovat palanneet Kutsumattomat vieraat imevät nukkujista verta. Seinäluteet ovat 50 vuoden hiljaiselon jälkeen löytäneet taas tiensä myös länsimaalaisten koteihin.

Lumevaikutuksella on ikävä vastakkaisilmiö Toiveikkuus voi parantaa. Tällä plaseboksi kutsutulla tapahtumalla on ilkeä sisar, nosebo. Siitä on kyse silloin, kun sairastuu surusta tai kuolee murheesta.

Metro numeroina 155 000 000 matkustajaa kulkee metrolla joka päivä. Se on 34 kertaa niin paljon kuin maailman lentoyhtiöiden päivittäinen asiakasmäärä.

Muita aiheita: Viisi tapaa matkata vieraisiin tähtiin Hirmuliskojen höyhenet saavat väriä Tutkijat avaavat Tyko Brahen haudan Raskas liikenne etsii vihreitä ratkaisuja

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: