Frontpage 12/12 FIN

Tieteen Kuvalehti 12/2012

Lue hurjista aurinkomyrskyistä ja merirosvokapteeni Mustaparran laivasta, jonka hylystä on vihdoin saatu nostettua arvoesineitä.

torstai 12. heinäkuuta 2012 teksti Sebastian Relster

Aurinko on ollut Maan uskollinen kumppani miljardeja vuosia. Joka aamu se on noussut levittämään valoa ja lämpöä. Aurinko osaa kuitenkin olla myös hyvin arvaamaton. Aika ajoin se lähettää varoittamatta hurjanlaisia magneettimyrskyjä kohti Maata. Ennen vanhaan Auringosta tulleet hiukkaspilvet eivät juuri häirinneet ketään, mutta sitä mukaa kuin yhteiskunta on tullut riippuvaiseksi sähköstä, niistä on tullut ongelma.

Magneettiset hiukkaset voivat nimittäin panna sähköverkon pois pelistä laajoilta alueilta. Näin kävi muun muassa Kanadassa Québecissä vuonna 1989. Suurkaupunki oli ilman sähköä 12 tuntia, liikenne lamaantui ja lämmönjakelu lakkasi.

Vuodesta 1989 yhteiskuntamme haavoittuvuus on vain kasvanut. Lue lisää purkauksia aiheuttavista auringonpilkuista ja siitä, miten magneettimyrskyihin varaudutaan, sivulta 20.

Mustaparran jäämistö

Merirosvokapteeni Mustaparran laivan hylky paikannettiin 15 vuotta sitten. Nyt sieltä on nostettu talteen aseita ja arvoesineitä.

Hullujen ideoiden hautomo

Jos sata kahjoa keksintöä poikii ratkaisun yhteen ongelmaan, tutkimusyritys Intellectual Ventures on saavuttanut tavoitteensa.

Elektrodimyssy näkee kielihäiriöt

Kielellisen kehityksen häiriöt voidaan nähdä jo ennen kuin lapsi oppii puhumaan. Ongelmien jäljille päästään kuvaamalla lapsen aivoja ja mittaamalla aivosähkötoimintaa.

Luonto kuvassa

Villieläimen vangitseminen valokuvaan vaatii onnea, rohkeutta ja kärsivällisyyttä. Lue, miten uskomattomat otokset ovat syntyneet.

Muita aiheita:

Luvassa auringonpilkkuja ja magneettimyrskyjä Tekosydän ei syki vaan surisee Silmälasit tulkitsevat ilmeitä Optimismiharha helpottaa elämää Jäämeri kuumoittaa öljy-yhtiöitä

Osta lehti

Tieteen Kuvalehteä on myytävänä lehtipisteissä. Irtonumeron hinta on 8,75 euroa.

Voit myös tilata lehden: saat esimerkiksi tilauksesi 2 ensimmäistä numeroa ja tilaajalahjan hintaan 5,90. Lue lisää tarjouksista.

Voit ostaa Tieteen Kuvalehden iPad-version Applen App Storesta. Napsauta kuvaketta. Tieteen Kuvalehti+ maksaa 7,99 euroa/numero.

AppStore

Osta Tieteen Kuvalehti iPadille tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: