frontpage 12/2011

Tieteen Kuvalehti 12/2011

Lue varastetuista kulttuuriaarteista, käärmeseerumin valmistuksesta sekä 10 pikku eliöstä, jotka matkaavat Marsin kuuhun.

torstai 4. elokuuta 2011

Miten Maasta tuli elävä planeetta? Kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta. Elämä saattoi saada alkunsa muinaismerissä tai ilmakehässä, mutta ei ole mahdotonta, että ensimmäiset eliöt tulivat maapallolle toiselta taivaankappaleelta. Niin sanotun panspermiateorian kannattajat uskovat, että elollisen luonnon kehittyminen alkoi avaruudessa liikkuvista elämänsiemenistä, joita erikokoiset kosmiset kappaleet kuljettavat.

Elämän kestävyyttä testataan lähiaikoina. Marraskuussa lähetetään matkaan venäläinen Phobos-Grunt-luotain, jonka määränpäänä on – kuten nimikin kertoo – Marsin kuu Phobos. Luotaimen avulla ei vain haeta näytteitä. Sen mukana Phoboksessa pääsee käymään kymmenen erilaista pikku eliötä. Hankkeen toivotaan paljastavan, ovatko Aurinkokunnan pienkappaleet voineet levittää elämää.

Kokeen vastustajat varoittavat siitä, että pahimmassa tapauksessa vieraat saastuttavat Phoboksen. Lue lisää aiheesta uudesta Tieteen Kuvalehdestä.

Riikka Weckstén toimittaja

Reportaasi: Myrkystä lääkkeeksi

Joka vuosi kuolee noin 100?000 ihmistä käärmeen aiheuttamaan myrkytykseen. Henki olisi kuitenkin usein pelastettavissa käärmeseerumilla. Tieteen Kuvalehti tutustui siihen, miten tätä vastalääkettä tehdään.

Muumioista ei löydy syövän merkkejä

Kasvaimet eivät näytä aina olleen yhtä yleinen kuolemansyy kuin nykyään. On esitetty, että länsimainen elämäntapa sairastuttaa.

Italialaiskaupungin alla vaanii vaara

Geologit uskovat, että Pozzuolin kohdalla sijaitseva supertulivuori on heräämässä. Siihen porattavasta reiästä odotetaan saatavan tietoa kehityksen kulusta.

Poljettava ihmevehje

Polkupyörä on nerokas keksintö. Se on kätevä kulkuneuvo, jossa lihasvoima muuttuu tehokkaasti pyörien liikkeeksi.

Muita aiheita:

Autot saivat kylmää kyytiä Etelämantereella Nestehengitys onnistuu keinokiduksilla Geenitekniikka pysäyttää lintuinfluenssan Kuka omistaa muinaisjäännökset?

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: