Front page 12/2010

Tieteen Kuvalehti 12/2010

Lue lisää uudesta Tieteen Kuvalehdestä.

tiistai 27. heinäkuuta 2010 teksti Riikka Weckstén

Muutama vuosikymmen sitten mahahaavan uskottiin johtuvan epäterveellisistä elintavoista. Vaiva oli seurausta potilaan kokemasta stressistä, ja hoidoksi ehdotettiin pitkää lomaa ja alkoholinkäytön vähentämistä. Nykyisin tiedetään, että mahahaava johtuu useimmiten bakteerin aiheuttamasta tulehduksesta, joka paranee antibioottihoidolla.

Pian käsitystä monien muidenkin sairauksien alkuperästä joudutaan tarkistamaan, sillä arvellaan, että bakteerit, virukset ja loiset voivat olla syypäitä muun muassa rintasyöpään, diabetekseen, skitsofreniaan ja lihavuuteen. Jos epäilyt varmistuvat, tieto herättää sekä iloa että pelkoa. Aluksi ajatus siitä, että vakavalta kuulostavat sairaudet voivat tarttua, saattaa tuntua pelottavalta. Toisaalta jos taudin aiheuttajaksi osoittautuu infektio, se on hoidon kannalta myönteinen asia, sillä silloin voidaan keskittyä taudin syyn poistamiseen. Ja kun vaara on tiedossa, siihen on helpompi varautua.

Riikka Weckstén toimittaja

Alkuainekriisi uhkaa Litiumista, platinasta, fosforista ja muista alkuaineista alkaa olla pula. Alkuaineet riittävät vain, jos kierrätystä tehostetaan tai aineille löydetään vaihtoehtoja.

1 kysymys – 3 vastausta: Miksi ihmisen karvoitus väheni? Ihminen on ainoa kädellislaji, jolla ei ole karvapeitettä. Miksi ihminen aikoinaan menetti karvoituksensa? Kysymykseen vastataan kolmen eri teorian näkökulmasta.

Näin punnitaan atomeja Alkuaineiden atomien massa määritetään massaspektrometriksi kutsutulla aitteella. Lue, miten se toimii.

Sata vuotta tragedian jälkeen Antarktikseen kuuluvalla Evansin niemellä kyyhöttävässä mökissä aika pysähtyi melkein sata vuotta sitten. Brittiläisen Robert Scottin epäonnisen retkikunnan sinne 1911 jättämät varusteet ovat säilyneet jäisessä ympäristössä.

Elämäntapasairaus voi johtua viruksesta Bakteerit, virukset ja loiset voivat aiheuttaa sairauksia,jotka ennen pantiin geenivirheiden tai epäterveellisen elämän tiliin.

Muita aiheita: Alpeilta löydettiin kivettynyt supertulivuori Krokotiini 220 miljoonaa menestysvuotta Keski-Aasiassa järvi tekee katoamistempun Uusi teoria: Mustat aukot ovat mustia tähtiä Madon lima liimaa luita

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: