frontpage 11/12 FI

Tieteen Kuvalehti 11/2012

Sokeri koukuttaa kuin kokaiini ja aiheuttaa yhtä pahoja vieroitusoireita kuin heroiini. Ei ihme, että sokerin kulutuksen kasvu huolestuttaa. Tuoreessa numerossa kerrotaan myös levon vaikutuksesta aivoihin ja uudesta keinosta siivota avaruusromua.

keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Sota-aikana ja sen jälkeen sokeri oli kortilla, ja tuhat vuotta sitten pohjoisilla seuduilla suu saatiin makeaksi vain marjoista ja hunajasta, eikä niitä ollut saatavilla vuoden ympäri. Nykyisin tätä ennen niin harvinaista herkkua on joka puolella, ja monet tuntuvat suorastaan himoavan sitä. Länsimaissa ihmiset syövät elämänsä aikana keskimäärin kolme kuutiota sokeria eli kahden roskasäiliön verran!

Selitys valtavalle sokerinkulutukselle on se, että makea herkku orjuuttaa pahemmin kuin kokaiini ja aiheuttaa samanlaisia vieroitusoireita kuin heroiini. Lisäksi on todettu, että sokeri on vahingollista maksalle ja herättää nälän, mikä johtaa ahmimiseen. Yhdysvalloissa, jossa sokerinkulutus on huippuluokkaa, osa tutkijoista on niin huolissaan, että he ovat ehdottaneet virvoitusjuomien ja makeisten myyntikieltoa lapsille. Vaikuttaa siltä, että vanha hyvä ohje ”kohtuus kaikessa” pätee myös sokerin käytössä.

Unessa aivot ovat luovimmillaan

Tutkimusten valossa näyttää siltä, että unet auttavat aivoja keksimään luovia ratkaisuja, sillä levon aikana ajatukset lentävät.

40 valasta rantautui aavikolle

Chilestä Atacaman rutikuivasta autiomaasta on löytynyt esihistoriallinen valaiden hautausmaa.

Oudot vuoret jään alla

Kolmen kilometrin syvyydessä Antarktiksen jään alla sijaitsee Gamburtsevin vuoristo. Nyt on saatu selville, että vuoret syntyivät kaksi kertaa.

Tehokkaat aurinkokennot

Uusilla kennoilla syntyy sähköä jo niin tehokkaasti, että aurinkoenergia kilpailee fossiilisten polttoaineiden kanssa.

Muita aiheita: Lääkärit ja biokemistit etsivät Ötzin murhaajaa Liikkuvat peilit luovat valoa tyhjästä Sokeri koukuttaa pahemmin kuin kokaiini Alvin-alus sukeltaa 6?500 metrin syvyyteen Faktoja Maan kiertolaisesta: Kuu numeroina

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: